Ovenschotel met krieltjes. Soms wil je gewoon iets maken dat zowel makkelijk als ontzettend lekker is, enĀ ditĀ is zoān recept. Denk: romige burrata die smelt over knapperige krieltjes, sappige stukjes worst en smaakvolle geroosterde groenten, allemaal afgetopt met een smaakvolle rode tapenade. Ja, deze ovenschotel is hĆ©t antwoord op die vraag: “Wat eet ik vanavond zonder te veel gedoe, maar met vĆ©Ć©l smaak?”
Het beste deel? De oven doet het meeste werk! Gooi alles op Ć©Ć©n bakplaat, laat de smaken lekker samenkomen terwijl jij even ontspant, en top het af met een flinke schep burrata, frisse tapenade en een frisse handvol rucola. Of je nu voor een doordeweekse avond of een etentje met vrienden kookt, deze ovenschotel gaat hoe dan ook indruk maken. Comfort food op zān best, zonder al te veel rompslomp!
Snelle ovenschotel met krieltjes
Deze ovenschotel is het summum van een snel gerecht. Alles gaat samen op de bakplaat de oven in. Met een handvol ingrediƫnten en wat shortcuts staat dit gerecht dan ook zo op tafel:
- Krieltjes: ik koop de geschilde en gegaarde krieltjes die je in de koeltoog van elke supermarkt vindt. uiteraard mag je verse krieltjes gebruiken maar die moeten een stuk langer de oven in. Je kan natuur krieltjes gebruiken of krieltjes met kruiden en look, zoals ik deed (zie foto).
- Worst: ik snij wat van mijn favoriete boerenworsten in stukjes, maar kies vooral een versie die je zelf lekker vindt. Laat hem heel of snij in stukjes.
- Aubergine: een zachte groente die ik heerlijk vind geroosterd. Snij de stukjes niet al te groot zodat ze zeker goed gaar zijn. Des te meer kleur, des te beter.
- Tomaat: de tomaatjes hoef je niet aan het trosje te laten (dit is mooier voor de foto) en gaan na het bakken heerlijk zoet en zacht geworden zijn. Ze creƫren hun eigen sausje.
- Rode ui: ik hou wel van de knapperige en zachte smaak van gebakken ui. Het geeft ook net wat meer kleur aan dit gerecht.
- Rode tapenade: ik hou meer van de smaak van zongedroogde tomaten tapenade dan van rode pesto, maar ga vooral wat je zelf lekker vindt.
Tips voor deze krieltjes met worst
- Deze ovenschotel met krieltjes is het snelste gaar als je de ingrediƫnten op de bakplaat ruimte geeft. Kies een grote bakplaat of ovenschotel, of verdeel je ingrediƫnten over twee schalen.
- Snij de aubergine iets kleiner dan de kerstomaatjes, zodat deze zeker goed doorbakken is.
- Je kan klassieke worst, chipolata of een kippenworst gebruiken. Voor een vegetarische variant raad ik haloumi aan, maar leg die er dan pas de laatste 10 minuten bij.
- Ik ging voor gekruide krieltjes, maar je kan ook de natuur variant gebruiken. Kruid dan zeker goed af.
- Hou je niet van aubergine? Vervang dan door een koolsoort of bijvoorbeeld pompoen!
Ingrediƫnten
Voor de ovenschotel
- 400 gram voorgekookte krieltjes gekruid of natuur
- 4 worsten
- 2 aubergines
- 250 gram kerstomaatjes
- 1 rode ui
- 2 eetlepels gedroogde tijm
Voor het serveren
- 4 eetlepels rode tapenade
- 1 burrata
- een handvol rucola
Instructies voor de ovenschotel met krieltjes
- Snijd de aubergines in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Was de kerstomaatjes. Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
- Leg de voorgekookte krieltjes en de gesneden groenten op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ruime ovenschaal. Snij de worsten in hapklare stukjes tussen de groenten en krieltjes. Breng alles op smaak met peper, zout, tijm en een scheutje olijfolie.
- Schuif de ovenschaal of bakplaat in de voorverwarmde oven en laat alles ongeveer 25-30 minuten roosteren, of tot de krieltjes goudbruin en de worsten gaar zijn. Halverwege de baktijd kun je de groenten en krieltjes een keer omscheppen.
- Haal de ovenschotel uit de oven en schep alles goed om. Schep in borden en verdeel de rode tapenade eroverheen. Scheur de burrata in stukken en leg deze bovenop de warme schotel. Garneer met een handvol verse rucola.
Geniet van deze ovenschotel met krieltjes, worst en burrata! Smakelijk X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Dit mega lekker ! Heb zelf ook nog venkel toegevoegd die ik nog had liggen. Njammieee ! heeft ongelofelijk gesmaakt!
Ooh klinkt inderdaad als een uitstekende toevoeging. Bedankt!
Het klopt wat je schrijft; makkelijk & ontzettend lekker! Wat een smaakbommetje is dit!
Iedereen was fan in huis! Dit komt ongetwijfeld nog op het menu š¤
Liefs,
C.
Aah fijn dat te horen! :-)