Vroeger lustte ik totaal geen spruitjes. Als kind moest ik elke keer we spruitjes aten wel proeven. We mochten zelf het kleinste spruitje uit de pot gaan vissen en in duizend kleine stukjes snijden en onder onze puree mengen, maar we moesten er minstens eentje eten.
Die tijden van spruitjesafkeer zijn gelukkig voorbij en de wondere wereld van deze kleine kooltjes is dan ook voor mij open gegaan. Vandaag deel ik met jullie mijn favoriete manier om spruitjes klaar te maken. Ze zijn licht krokant aan de buitenkant, hebben nog wat bijt en zijn helemaal niet bitter. De combinatie van spruitjes, met geroosterde aardappelen, krokant gebakken spekjes en noten is dan ook eentje made in heaven. Werk het geheel af door er wat ricotta (duh ;D) over heen te lepelen en je hebt een eenpansgerecht om U tegen te zeggen.

Tot menig spruitjeshater zeg ik, probeer deze ovenschotel eens en moest het al bij al toch meevallen, laat het dan zeker weten hieronder bij de comments. Ik ben benieuwd of ik iemand een believer kan maken. ;)
Ingrediƫnten
- 600 gram spruitjes
- 800 gram gekookte en geschilde krielaardappeltjes uit de koeling, schijfjes/blokjes, rondjes…
- 400 gram magere spekblokjes
- 50 gram noten mengeling, wat je lekker vindt
- 250 gram ricotta*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Was de spruitjes onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Snij het ākontjeā er onderaan af en snij de spruitjes in twee (of in 4 als ze echt erg groot zijn)
- Doe de spruitjes in een ovenschaal en doe er de aardappeltjes en de noten erbij.
- Giet er wat olijfolie over en kruid goed met peper en zout. Eventueel wat kippenkruiden zou ook wel lekker zijn denk ik. ;) Zet alles goed onder elkaar met je handen, zodat alle ingrediƫnten wat kruiding en olie hebben.
- Verdeel tot slot de spekblokjes over de groenten, maar zorg dat ze aan de oppervlakte blijven. Zo worden ze het krokantste in de oven.
- Zet de ovenschotel voor 30-40 minuten in de oven (afhankelijk van hoe krokant jij je spruitjes wil).
- Werk af met een paar mopjes ricotta en smullen maar!
Smakelijk!

Hey, bij ons zijn ze allemaal gek op spruitjes, ja ook de kindjes (4 Ć©n 5j). Dus dat is een grote meevaller. Jou bereidingswijze wil ik zeker proberen. Ziet er nog lekkerder uit! Een klein vraagje wel… Jij kookt de spruitjes niet op voorhand? Groetjes Tatjana
Hoi Tatjana, wat leuk dat jouw kinderen nu al dol zijn op spruitjes! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, haha! :) Ik kook de spruitjes niet op voorhand maar halveer ze wel. Dan koken ze in dezelfde tijd als de zoete aardappel blokjes. Veel kookplezier!
Hoi Ellen, je ovenschotel werd gesmaakt thuis hoor. Ik had zelfs teveel gemaakt en de kinderen vonden het niet erg om het twee dagen na elkaar te eten. Ik had er wel geraspte mozarella over gestrooid. Bedankt voor je ideetjes!
Wauw, en dat met spruitjes! Ik voel me vereerd! :)
Ellen, wat een fantastisch gerecht om spruitjes klaar te maken en lekker te laten vinden door echtgenoot en kinderen. Ik heb in het verleden al meer spruitjes op tafel gezet zodat de rest van het gezin het ook lust maar dit is een schot in de roos. De spruitjes zijn luchtig doordat ze geroosterd worden. Ik heb het ook met gerookte kalkoenreepjes klaargemaakt zodat het niet te vet is en toch zeer smaakvol. Ik heb in plaats van Ricotta er zelfgemaakte humus bij gegeten. Yummie.
Wat fijn om te horen Dorina! Super dat je een berichtje nalaat. Als spruitjes gesmaakt worden door kinderen, is dat toch wel het ultieme complimentje als je het mij vraagt! :)
Mijn man heeft zojuist deze schotel klaar gemaakt . Was lekker van smaak , maar de spruiten waren absoluut niet gaar . Op het laatste moment nog room over gegoten en aluminiumfolie over gedaan om nog wat verder te garen . Volgende keer de spruiten misschien wat voorgaren .
Dag Martine,
Bedankt voor je comment! Normaal gezien is voorkoken niet nodig, misschien had je spruitjes die aan de grote kant waren? Een snelle oplossing is om ze in vieren te snijden, dan zouden ze heel wat sneller gaar moeten zijn! Ook belangrijk is dat je een grote bakplaat neemt zodat ze allemaal naast elkaar kunnen roosteren.
Groetjes,
Ellen