5 van 8 beoordelingen

Pita met vegetarische shoarma

Als je op zoek bent naar een smaakvol en vegetarisch gerecht dat je smaakpapillen laat dansen, dan is pita met vegetarische shoarma een geweldige keuze. Dit gerecht is een heerlijke vegetarische variant op de traditionele shoarma. De shoarma wordt gemaakt van smaakvolle champignons en kruidige currypasta, omhuld door een warm pita broodje. Een waar culinair feestje voor zowel vegetariƫrs als liefhebbers van smaakvolle gerechten.

Het geheim van deze vegetarische shoarma

De ster van dit smakelijk gerecht is de vegetarische shoarma, die wordt gemaakt op basis van champignons en curry pasta. Dat lijkt misschien een rare combinatie, maar ik zeg het je deze vegetarische pita heeft nog nooit zo goed en ‘vlezig’ heeft gesmaakt Ć©n dat onder vlees. Ik gebruik voor de basis en als vleesvervanger de klassieke witte champignons. Dit is zoā€™n dankbare groente om mee aan de slag te gaan en is in BelgiĆ« jaarrond verkrijgbaar. Je borstelt het vuil weg met een champignonborsteltje, of met een licht vochtig doekje, en snijd de witte champignons in plakjes. 

Je hoeft het steeltje niet te verwijderen, dat mag je gewoon mee op eten. Ik meng in een aparte kom de currypasta, kipkruiden en wat extra olijfolie. Zo ben ik zeker dat die marinade goed aan de champignons schijfjes op plakken.

Voor de currypasta: ik gebruik in dit recept een kant-en-klare currypasta uit de supermarkt. Je hebt er zowel Thaise varianten, zoals de gele groene of rode curry. Daarnaast heb je ook nog Indiase varianten zoals bijvoorbeeld de tikka masala currypasta of de butter Chicken curry pasta, noem maar op. In principe kan je elk van deze currypastaā€™s voor deze vegetarische shoarma gebruiken. Ik merkte tijdens het koken dat de Thaise curry pastaā€™s een wat zuurder ondertoon hebben en daardoor net iets meer extra kruiden nodig hebben om vlezig te smaken. Ik gebruik daarvoor een mengeling van kippenkruiden en eventueel wat extra paprikapoeder, al dan niet gerookt. Wat je maar lekker vindt.

vegetarische shoarma

Om de smaak van de vegetarische shoarma nog verder te verrijken, voegen we rode ui en paprika toe. Deze groenten brengen niet alleen een prachtige kleur in het gerecht, maar voegen ook een heerlijke zoetigheid en een lichte crunch toe. De rode ui en paprika vullen de smaak van de kruidige champignons en currypasta perfect aan.

Crunchy toppings en een kleurrijke saus voor deze vegetarische pita

Aangezien de vegetarische shoarma zelf een echte smaakbom is, houden we de rest van de smaken vrij eenvoudig. Ik kies voor een simpel sausje van Griekse yoghurt, met een beetje kurkuma erbij voor een prachtige gele kleur. Wat fijn gesneden rode kool zorgt voor extra crunch. Om de smaak en de kleur nog meer naar boven te brengen, meng ik de rode kool met een klein schatje appelciderazijn. Heb je dit niet in huis kun je dit ook gewoon weglaten. En ben jij ook van van ingelegde groenten? Voeg dan wat dungesneden augurkjes toe aan deze pita. Superlekker!

  • Neem de grootste bakplaat die je hebt zodat de groenten goed bakken (in plaats van garen/stomen).
  • Snij de groentjes niet te fijn, zodat ze nog wat knapperig blijven.
  • Zet de laatste 5 minuten van de baktijd de grill aan voor een extra Smokey effect.
  • Voor een lactosevrije versie, kies een lactosevrije yoghurt als saus.
  • Voor een glutenvrije versie, kies glutenvrije pita en kijk de verpakking van de kruidenpasta na om zeker te zijn dat de pasta geen gluten bevat.

Bewaren van deze vegetarische pita

  • De vegetarische shoarma kan je tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte verpakking.
  • De saus en rode kool kan je ook zeker 3 dagen bewaren, maar bewaar ze wel zeker apart.
  • De shoarma zou je ook kunnen invriezen.

Voorbereiden

  • Snij de ui en paprika al tot een dag op voorhand fijn.
  • De rode kool kan je ook op voorhand al fijnsnijden en laten marineren.
  • De klaargemaakte shoarma is het lekkerst vers uit de oven, maar kan je gemakkelijk later opnieuw opwarmen.

Pita met vegetarische shoarma

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 8 beoordelingen
2 ruime porties

Ingrediƫnten

Voor de vegetarische shoarma

  • 250 gram witte champignons
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 50 gram currypasta kan Indisch of Thais zijn
  • 5 gram kipkruiden
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de pita's

  • 2 pita broodjes
  • 100 gram fijngesneden rode kool
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 100 gram Griekse yoghurt of plantaardig voor full vegan
  • 1/2de theelepel kurkuma

Hoe maak je deze vegetarische shoarma

Voor de vegetarische shoarma

  • Verwarm de oven voor op 200 Ā°C (boven en onder warmte).
  • Borstel de champignons proper en snijd in dunne plakjes. Was de rode paprika en snij in reepjes. Verwijder de buitenste schil van de rode ui en snijd in acht partjes.
  • Meng in een grote kom de curry pasta samen met de kippen kruiden en de olijfolie. Voeg dan de champignon plakjes toe en schep goed om tot alles goed gemengd is. Is het een kruidenmengsel wat te vast? Voeg daar nog wat extra olie of een klein scheutje water toe.
  • Verdeel de rode uien en de paprika over een grote bakplaat en verdeel daarboven op de champignons schijfjes. Zit in de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten. Heb je groente nog wat extra kleur nodig? Dan kan je op het einde de grill nog even aanzetten.

Voor de pita’s

  • Bereid tijdens het bakken van de champignons de saus in de rode kool voor. Meng de yoghurt met de kurkuma, en kruid af met peper en zout.
  • Meng de rode kool met de appel cider azijn en laat even intrekken.
  • Voeg vlak voor het einde van het bakken de pita broodjes toe zodat deze mee in de oven kunnen opwarmen. Besmeer ze royaal met de yoghurtsaus, rode kool en werk af met een lekkere dosis van de vegetarische shoarma.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Op zoek naar nog meer recepten? Op de vegetarische recepten pagina kan je een uitgebreid aanbod vinden. Liever volledig plantaardig? Dat kan ook! Neem dan een kijkje op de vegan recepten pagina.

vegetarische shoarma

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met EU mushrooms.

champignons bakken - logo eu

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeƫn en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeƫn of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Nog goesting?

Hoofdgerecht
00:40

Eenpots pasta bolognese

Vegetarisch
00:25

Veggie lasagna uit de pan

Vlees
00:20

Griekse kipburger

Rijst/couscous/noedels
00:30

Pittige noedels met kip

Rijst/couscous/noedels
00:30

Kruidige couscous met haloumi en courgette

Rijst/couscous/noedels
00:40

Geroosterde spruitjes met bulgur, pecan en feta

Veggie
00:50

Mexicaanse zoete aardappel schotel

Pasta
00:20

Pasta carbonara met courgette