Ken je dat gevoel wanneer je na een lange dag thuiskomt en zin hebt in iets lekkers, maar geen uren in de keuken wilt staan? Dan is deze pasta met rode pesto en gehaktballen de perfecte oplossing!
Dit gerecht is niet alleen snel klaar, maar ook heerlijk snel, vol smaak Ć©n budgetvriendelijk. Bovendien kan je het gemakkelijk aanpassen naar je eigen voorkeuren, gebruik bijvoorbeeld gewone gehaktballetjes in plaats van veggie balletjes of ga eens voor krokant gebakken spekjes.

Super smaakvolle en budgetvriendelijke pasta met rode pesto
Pasta met groene pesto is een echte klassieker, maar pasta met rode pesto is bij ons ook een grote favoriet. De combinatie van zongedroogde tomaten, kruiden en kaas in de pesto geeft een rijke, hartige smaak die perfect samengaat met champignons, spinazie en gehaktballen. Dit gerecht bewijst dat je met een paar eenvoudige ingrediƫnten een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten.
Dit is trouwens een ontzettend budget vriendelijk recept. Je kan deze pasta met rode pesto voor maar 10 euro voor 4 personen op tafel zetten!
Waarom dit recept een topper is:
- Supersnel: binnen 25 minuten op tafel.
- Betaalbaar: eenvoudige en toegankelijke ingrediƫnten.
- Romig en smaakvol: dankzij de rode pesto en ricotta.
- Flexibel: makkelijk met vlees te maken met gewone gehaktballen of spekjes.
- Doe de spinazie bij de spaghetti om hem te laten slinken zonder een extra pan te moeten vuilmaken.
- Bak de gehaktballen goed aan voor een lekkere, krokante buitenkant. Ze zijn al gaar, maar dit geeft extra smaak aan je gerecht.
- Voeg een scheutje pastawater toe aan de saus. Dit maakt je saus smeuĆÆger en zorgt ervoor dat hij beter aan de pasta kleeft.
- Werk af met Parmezaanse kaas voor een extra hartige toets, voeg eventueel nog wat verse basilicum toe als je het in huis hebt.
Bewaren en voorbereiden
Heb je restjes over? Goed nieuws! Deze pasta met rode pesto bewaart goed en is zelfs ideaal als meal prep.
- In de koelkast: Bewaar de pasta in een luchtdichte doos tot 2 dagen. Warm op in de pan met een scheutje water of melk om de saus opnieuw smeuĆÆg te maken. Of voeg de rode pesto pas bij het opnieuw opwarmen toe.
- In de diepvries: Ik vind persoonlijk pasta uit de diepvries minder smaakvol en de textuur wordt wat aangetast. Ik zou dit gerecht niet invriezen.

Aanpassingen voor deze pasta met rode pesto en gehaktballen
Dit recept is heel makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren:
- Glutenvrij: neem glutenvrije pasta om dit gerecht glutenvrij te maken.
- Lactosevrij: neem lactosevrije roomkaas als alternatief, check ook zeker of de rode pesto lactosevrij is.
- Extra groenten: Hou je niet van champignons? Voeg geroosterde paprikaās, courgette of kerstomaten door de pasta met rode pesto voor een kleurrijke twist.
- Pittig: Voeg een snufje chilivlokken toe aan de saus voor een beetje pit.
- Crunch: voor extra bite voeg wat grof gehakte amandelen of geroosterde pijnboompitten toe.
Ingrediƫnten
- 375 g spaghetti
- 200 g babyspinazie
- 500 g champignons
- 400 g veggie gehaktballetjes
- 1 el gedroogde tijm
- 3 el rode pesto
- 150 g ricotta
- Parmezaanse kaas naar smaak
Instructies voor de pasta met rode pesto
- Breng een grote pan met water en een snufje zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 30 seconden voor het einde de spinazie toe en laat mee blancheren. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht.
- Maak de champignons schoon en snij in dunnen plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en bak samen met peper, zout en de gedroogde tijm goudbruin. Het duurt even voor de champignons al hun vocht verliezen maar daarna bakken ze mooi.
- Schep de champignons naar een kant van de pan en voeg de (veggie) gehaktballetjes toe en bak ongeveer 5-7 minuten goudbruin (en gaar indien je vlees gebruikt).
- Voeg de spaghetti en spinazie toe aan de pan met de champignons, samen met de rode pesto en een flinke scheut pastawater. Schep goed om zodat alles mooi mengt.
- Voeg bovenop de pasta een paar lepels van de ricotta, ik roer die niet helemaal onder de pasta, omdat ik dat lekkerder vindt. Werk af met geraspte Parmezaanse kaas.
Deze pasta met rode pesto en gehaktballen is hƩt perfecte comfortfood voor drukke dagen. Of je nu kiest voor klassieke of veggie gehaktballen, dit gerecht wordt sowieso een vaste waarde.
Heb jij het geprobeerd? Laat het weten in de reacties en deel je eigen variaties! Smakelijk! š Liefs, Ellen X
Ben je nog op zoek naar meer pasta recepten? Geen probleem,Ā Iāve got you!Ā OpĀ pasta recepten paginaĀ vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.Ā
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Snel, budgetvriendelijk en lekker! Ik verdubbelde de porties spinazie en champignons voor extra veel groenten.
Superlekker receptje!
Ik was wel wat pastawater vergeten opvangen waardoor het wat minder smeuĆÆg was, maar hebben we uiteindelijk wel opgelost gekregen :D
Snel, vol smaak en ook bij heropwarmen nog steeds zeer lekker.
De porties zijn ook zeer ruim, waardoor ik vanmiddag nog eens kan genieten :)
Gemakkelijk, snel en weinig opkuis, prima dus! Als je van veel groenten houdt, zou ik wat extra champignons en spinazie toevoegen gezien die best hard krimpen.
Top recept! Snel en makkelijk te bereiden, maar toch vol van smaak. Ook een hit bij de kinderen ā zeker een blijvertje!