Marokkaanse kip met couscous

Marokaanse kip

Een heerlijk eenvoudig gerechtje recht uit de oven, dat is deze Marokkaanse kip met couscous. Perfect voor het wisselende weer van de voorbije dagen. Moet ik een short aan? Of toch maar die winterjas terug bovenhalen, haha? Maar in alle eerlijkheid zijn dat nu niet echt de dingen die in mijn hoofd rondspoken. Ik denk vooral veel aan wat er in Amerika allemaal aan het gebeuren is en hoe moeilijk ik het kan vatten dat dit écht de realiteit is voor zoveel mensen. Om nog maar te zwijgen van hoe moeilijk het is om dat onder woorden te brengen. Dat ga ik dan ook niet doen, maar ik weet dat ik net als velen van jullie er toch mee in mijn maag zit.

Marokaanse kip

Back to the recipe voor deze Marokkaanse kip! Geen moeilijke trucjes en maar een handvol ingrediënten. Je kent het ondertussen. Voor deze kip uit de oven heb je volgende ingrediënten nodig:

  • Kip – ik nam kippenbouten voor deze Marokkaanse kip, maar je kan ook voor andere stukken van de kip gaan, al dan niet met bot en vel er nog aan. Dat laat ik volledig aan jou. Weet wel dat kipfilet een stuk lichter is, maar ook een pak droger zal worden tijdens het bakken. Reduceer dan de gaartijd tot 30 minuten.
  • Groentjes – ik had nog courgette, rode ui en paprika in huis, mijn favoriete groentencombinatie die hier ontzettend lekker bij smaakt. Maar heb je andere dingen in huis? Gooi die er gerust bij, van zoete aardappel tot rode biet, tot pastinaak, noem maar op!
  • Couscous – daar moet ik geen uitleg bij geven lijkt me.
  • Ras el hanout – een Marokkaanse kruidenmix die voor de heerlijkheid van dit gerecht zorgt. Je hoeft dit niet te kopen als je het niet in huis hebt, want je kan zelf een eigen mixje samenstellen. De voornaamste smaken in deze kruidenmix zijn: paprika, koriander, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, kurkuma, kardamom, komijn, …
  • Als extraatjes voor deze Marokkaanse kip gebruik ik ook nog een bouillonblokje en wat gedroogde abrikozen en verse peterselie. Beide zijn optioneel trouwens.
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Marokkaanse kip

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de kip en groenten

  • 4 kippenbouten of ander stukje vlees zie hierboven
  • 2 eetlepels ras el hanout
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 2 rode uien

Voor de couscous

  • 150 gram couscous
  • 1 bouillonblokje
  • 8 kleine gedroogde abrikozen
  • een handjevol peterselie optioneel

Instructies

Voor de kip en groenten

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Snij de groentes in grove stukken. Leg de ui en rode paprika alvast op een bakplaat, hou de courgette nog even apart.
  • Maak een kruidenolie door de ras el hanout te mixen met een eetlepel olie.
  • Verdeel de kruidenmix met je handen of een kwastje over de stukken kip.
  • Leg de stukken kip op de groenten in de bakplaat. Kruid af met peper en zout.
  • Zet in de oven voor 25 minuten.
  • Haal de bakplaat uit de oven en voeg de courgette toe. Kruid deze ook met peper en zout. Wrijf eventueel de kip in met wat extra vrijgekomen vet uit de bakplaat voor een krokanter korstje.
  • Zet de kip terug in de oven voor 20 minuten tot alle groentes beetgaar zijn en de kip helemaal doorbakken.

Voor de couscous

  • Doe de couscous in een kom. Breng water aan de kook. Voeg een klein scheutje gekookt water toe in een klein glaasje en los hier de bouillon in op.
  • Snij de gedroogde abrikozen in fijne stukjes. Doe bij de couscous en meng goed.
  • Giet het bouillonwater op de couscous samen met extra kokend water totdat de couscous onderstaat. Leg een bord op de couscous en laat 5 minuten wellen. Maak de couscous dan los met een vork. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de couscous met de kip en groenten en werk af met verse peterselie.

Eet smakelijk!

Marokaanse kip

You may also like



4 thoughts on “Marokkaanse kip met couscous”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept