4.50 van 2 beoordelingen

Lasagne met pompoen en ricotta

Lasagne, een topper in menig huishouden. Maar als puntje bij paaltje komt wordt er toch vaak een pasta bolognaise op tafel getoverd in plaats van zo’n uitgebreide ovenschotel. Want ja, een traditionele lasagne is inderdaad best wel wat werk. Dat moet sneller kunnen, dacht ik. Laat ik er dan ook maar meteen een herfstige toets aan geven. ;) Niet veel later was deze lasagne met ricotta en pompoen geboren.

De pompoen is terug! Hoera! En voor alle pompoen-lovers, dit zal heus niet het enige receptje zijn van dit najaar met deze zalige groente. Zijn jullie er ook zo dol op als ik? Oprecht maakt dit de herfst voor mij al heel wat minder druilerig. Maar goed, terug naar de lasagne.

Deze lasagne is echt een stuk gemakkelijker en veel minder tijdrovend dan een klassieke versie. We doen niet mee aan het maken van de bechamelsaus en ook de laagjes zijn vrij simpel en gemakkelijk op te bouwen. De ricotta vervangt onze kaassaus, maar zorgt toch voor een heerlijke smaak maar is wel een heel stukje lichter. Ik kies er bewust voor om de pompoen apart als laag toe te voegen in plaats van in de saus zodat we echt die mooie laagjes krijgen en ook kunnen proeven. Je kan er natuurlijk voor kiezen om dit wel te doen.

Ik rooster trouwens altijd mijn pompoen in zijn geheel in de oven voor ik er mee aan de slag ga, omdat ik echt een hekel heb aan het gesleur en getrek bij het snijden van zo’n gevaarte. Je kan natuurlijk doen wat jij het liefste wil, je kan hem ook al eerst in stukjes snijden en dan roosteren/koken. Je kan de pompoen al op voorhand koken om ’s avonds tijd te besparen of bouw de gehele lasagne al en zet in de koelkast voor ’s avonds. Invriezen kan trouwens ook perfect voor een dagje waarop je absoluut geen zin hebt om aan koken te denken.

Lasagne met pompoen en ricotta

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 01uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:35 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.50 van 2 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

  • 1 pak lasagnevellen
  • 600 gram tomatensaus*
  • 250 gram ricotta**
  • 1 flespompoen
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram pijnboompitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de pompoen doormidden en leg met de gesneden kant naar boven op een bakplaat. Zet 30 minuten in de oven tot deze beetgaar is.
  • Doe de ricotta in een kommetje en kruidt af met peper en zout en voeg 2 eetlepels water toe zodat de kaas goed smeerbaar wordt.
  • Schil de pompoen als hij wat afgekoeld is en snij in reepjes van ongeveer 1 cm dikte.
  • Begin de lasagne op te bouwen door een eetlepel tomatensaus in de bodem te leggen.
  • Leg er ƩƩn laag lasagnevellen op.
  • Strijk een laagje ricotta op de lasagnevellen.
  • Leg daarop een laagje pompoen.
  • Daarna weer een paar eetlepels tomatensaus & we volgen dit proces tot alle ingrediĆ«nten op zijn. Eindig met ricotta aan de bovenkant.
  • Verdeel de Parmezaan en pijnboompitten over de bovenkant en zet voor 35 minuten in de oven.
* Is je saus nogal dik, doe er dan een paar eetlepels water bij. Je lasagne zal er zeker niet waterig door worden, maar de lasagnevellen hebben wel wat water nodig om te kunnen garen in de oven. ** Je kan ook mascarpone/cottage cheese gebruiken

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!
IMG_7600 copy

Smakelijk!


 Volg je Kokerellen al?

Facebook ā€“ Instagram ā€“ Bloglovin ā€“ Twitter ā€“ Pinterest

Nog goesting?

gebakken appels
Ontbijt
00:45

Gebakken appels met granola crunch

muesli kommetjes
Zoete ontbijt
00:40

Muesli ontbijtkommetjes

bulgur salade
Lunch
00:20

Kruidige curry bulgur salade

appel ontbijttaartje
Zoete ontbijt
00:30

Appel kaneel ontbijttaartje

griekse wrap
Lunch
00:15

Griekse wrap met tzaziki

yoghurt dip met groenten
Vegetarisch
00:26

Yoghurt dip met groenten en kruidenolie

salade met rode biet en peer
Lunch
01:00

Salade met rode biet, feta en peer

bloemkool steak
Lunch
00:35

Bloemkool steak met peterselie & amandel salsa