Vandaag deel ik dit vegetarische gevulde paprika’s recept met jullie. Heerlijk smaakvol, een tikje feestelijk zonder extra moeite te moeten doen. Gevulde groenten lijken vaak uitdagend omdat ze gaar moeten zijn, maar niet platgekookt mogen worden terwijl de vulling ook gaart – vaak aan een ander tempo.
In dit recept voor gevulde paprika’s met rijst pak ik het anders aan. Ik bak de paprika’s zonder vulling beetgaar in de oven. De vulling maak ik apart als een eenpansgerecht (ook lekker op zich trouwens), dat ik op het einde over de paprika’s verdeel. Tot slot laat ik de feta smelten bovenop in de oven. Zo heb je niet alleen minder werk, maar ben je zeker dat alles perfect is van smaak, textuur en dat alles goed gebakken is. Deze gevulde paprika’s met rijst passen perfect in een drukke week, of tover ze op tafel wanneer je bezoek over de vloer krijgt. Ze zijn feestelijk, kleurrijk en smaakvol om te presenteren zonder dat het je veel moeite kost.
Vegetarische gevulde paprika’s met een eiwitboost
Hebben jullie de nieuwe Hak in Pak verpakkingen al gespot? De peulvruchten van Hak zijn tegenwoordig terug te vinden in een gloednieuwe verpakking in de supermarkt, in felle frisse kleurtjes. Ik gebruik de kikkererwten van Hak in dit gerecht en ze geven een zalige crunch en een extra dosis plantaardig eiwit aan dit gerecht. Maak je dit gerecht liever voor 2 personen, neem dan de kleine verpakking (190gram). Zo blijft er geen half pak onaangeroerde kikkererwten in je koelkast staan.
Ik laat de kikkererwten meestoven met de saus, zodat ze de smaken van het eenpansgerecht mee kunnen opnemen. Desondanks blijven ze lekker knapperig en heel, dus geen zorgen de textuur is nog steeds top na het sudderen. Dit is heerlijk in combinatie met de zacht gegaarde aubergine, frisse tomatenblokjes en andere kruiden. Proef de rijst, eens beetgaar, draai het vuur uit. De rijst voor de vegetarische gevulde paprika’s mag nog een beetje ‘sauzig’ zijn aangezien we de vulling nog 10 minuten verder bakken in de oven.
- Neem grote paprika’s, zo kan je er een grote portie vulling in kwijt.
- Komt er veel vocht te liggen in je paprika’s na het bakken? Giet ze leeg voor je de vulling erin schept.
- Laat je rijstvulling niet helemaal droog koken. Zo blijft de vulling na het bakken in de oven lekker en niet uitgedroogd.
- Wil je dit recept volledig plantaardig maken? Laat dan de feta weg.
De vegetarische gevulde paprika’s bewaren en aanpassingen
Bewaren
- Heb je vulling over? Dan kan je deze tot 4 dagen na het maken bijhouden en opwarmen;
- Heb je gevulde paprika’s over met feta bovenop? Dan kan je ze opnieuw opwarmen in de oven op 150Ā°C voor een kwartiertje of verwarm de ze in de microgolf tot 2 dagen na het maken.
- Ik zou niet aanraden om dit gerecht voor vegetarische gevulde paprika’s in te vriezen.
Aanpassingen
- Glutenvrij: dit recept voor vegetarische gevulde paprika’s is van nature is glutenvrij.
- Lactosevrij: neem lactosevrije feta of laat de feta weg om dit gerecht zonder lactose te maken.
- Heb je geen komijn of oregano in huis? Ga dan voor bijvoorbeeld Italiaanse kruidenmix als alternatief.
- Geen fan van aubergine? Je kan deze weglaten of vervangen door fijngesneden courgette.
Ingrediƫnten
Voor de rijst
- 200 g rijst
- 1 bouillonblokje
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 pak (380g) HAK kikkererwten
- 1 ui optioneel
- 2 teentjes look optioneel
- 1 grote aubergine
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 50 g zwarte olijven
Voor de paprika's
- 4 rode paprikaās
- Een handvol verse peterselie
- 50 g feta laat weg voor 100% vegan
Instructies voor de vegetarische gevulde paprika’s
Voor de paprikaās
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Snij de paprikaās doormidden en haal het membraan en de zaadjes weg. Smeer de paprikaās in met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. Leg op een bakplaat met de gesneden kant naar boven.
- Bak de paprikaās in de oven voor 20 minuten. Maak ondertussen de rijst. Merk je dat er veel vocht uit de paprikaās komt tijdens het bakken, kan je ze voor het vullen leeggieten.
Voor de rijst
- Snij de ui, aubergine en look fijn.
- Zet een grote pan met hoge zijden op middelhoog vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de ui, aubergine en look voor 2 minuten voor wat kleur. Voeg dan de komijn en oregano toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg de rijst, de HAK kikkererwten, het bouillonblokje en de tomatenblokjes toe samen met 800 ml kokend water (als je voor 4 personen maakt, voor 2 personen is het 400 ml).
- Breng aan de kook en draai het vuur laag zodat het water net pruttelt. Kook al roerend voor 10 minuten tot de rijst gaar is en het water bijna volledig is opgenomen. (Staat je vuur wat harder, dan verdampt het water sneller. Voeg eventueel een extra scheutje toe als de rijst droog gekookt maar nog niet helemaal gaar is).
- Snij de zwarte olijven grof en roer onder de rijst.
- Haal de paprikaās uit de oven en vul met de rijstvulling. Werk af met verkruimelde feta en zet eventueel nog 5 minuten in de oven om de kaas te laten smelten en kleuren. Serveer meteen met de verse peterselie.
Geniet van deze vegetarische gevulde paprika’s met rijst!
Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan eenpansrecepten op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Smakelijk! X Ellen
Dit recept werd ontwikkeld in samenwerking met Hak. Voor meer informatie, lees de disclaimer.
Wij vonden het wel prima, maar niet bijzonder lekker. We vinden andere recepten op deze site lekkerder!
Snel klaar en lekkere ingrediƫnten, heeft gesmaakt!
Beste, ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen – maar welke rijst gebruik je best ajb? Kan het met basmatirijst bij voorbeeld?
Dag Christian,
Ja dat kan zeker, ik heb het daar al mee gemaakt. :)
Groetjes en smakelijk alvast!