Wie is er ook zo dol op een romige, zijdezachte plattekaastaart? Ik vier al zo lang ik me herinner feestjes en belangrijke dagen met plattekaastaart. Toch kan ik er geen genoeg van krijgen! Ondanks dat zo’n taart best wel indruk kan maken op je feesttafel, is het absoluut niet moeilijk te maken. Mijn favoriete soort van receptje. Deze plattekaastaart hoeft niet in de oven en na minimaal 6 uur in de koelkast kan je dit feestelijk dessert serveren. Laat je verrassen door dit eenvoudige recept, samen met enkele handige tips en trucs voor een gegarandeerd succes.
Plattekaastaart in een handomdraai
Voor deze plattekaastaart heb je maar een handvol ingrediƫnten nodig. Kies ze dus met zorg uit en ga voor kwalitatieve ingrediƫnten.
Plattekaas: Ook wel bekend als kwark in Nederland, plattekaas vormt de basis van deze taart en geeft het zijn kenmerkende romige textuur. Kies voor een verse en stevige plattekaas van goede kwaliteit voor het beste resultaat. Voor een dessert kies ik het liefst de volle variant, maar als je magere in huis hebt is dat zeker ook een optie.
Room: om stevigheid, luchtigheid en een smeuĆÆge fluweelzachte textuur te geven aan de plattekaastaart, gebruik ik de Belgische 40% slagroom van Inex. Ondertussen is deze volle room een vaste waarde in mijn huishouden en ik weet waarom. Hij klopt ontzettend makkelijk op, is rijkelijk van smaak en geeft een zachtheid aan elk gerecht. Heb je nog een busje over na het maken van deze taart? Verwerk het dan bijvoorbeeld in deze kabeljauw uit de oven.
Suiker: Aangezien we het plattekaasmengsel niet lang kloppen, gebruik ik fijne kristalsuiker. Gewone kristalsuiker is groter van korrel en soms proef je de korreltjes nog in het eindresultaat als je niet lang genoeg klopt. Pas de hoeveelheid suiker naar smaak aan of vervang een deeltje door vanillesuiker voor een extra smaakboost.
Appelsien: We gebruiken de zeste en sap van een appelsien om de plattekaastaart mee op smaak te brengen. Hou je niet van de textuur van zeste, laat deze dan weg of vervang door een theelepel appelsien-extract.
Gelatine: Aangezien de taart niet gebakken wordt gebruiken we gelatine om ze mooi te laten opstijven. Ik gebruik blaadjes, die heb ik meestal in huis maar je zou ook poeder kunnen gebruiken. Laat de gelatineblaadjes eerst weken en zacht worden in koud water. Wring ze uit en warm ze door het appelsiensap om op te lossen. Het is belangrijk dat je het warme gelatinemengsel eerst wat laat afkoelen voor het aan de plattekaas toe te voegen, anders stolt de gelatine te snel en krijg je stukjes doorheen de plattekaastaart.
Koekjes: Ik maakte al een plattekaastaart met speculaas en met lange vingers, maar voor deze bodem nam ik Petit Beurre koekjes. Digestives zijn populair als bodem, maar die vind ik niet in mijn lokale supermarkt.
- Gebruik een springvorm: Een springvorm maakt het gemakkelijk om de taart uit de vorm te halen zonder dat deze breekt of blijft plakken. Ga met een mesje rondom de rand alvorens je de vorm verwijderd. Dankzij de boter in de bodem kan je met een groot mes de bodem makkelijk los maken als de taart net uit de koelkast komt.
- Laat de taart voldoende opstijven: Laat de plattekaastaart volledig koud worden in de koelkast voordat je hem serveert. Dit zorgt ervoor dat de taart stevig wordt en gemakkelijk te snijden is.
- Experimenteer met toppings: Deze paaseitjes zijn super feestelijk en helemaal in thema, maar je kan experimenteren met verschillende toppings zoals vers fruit, een fruitige saus of een laagje gelei voor een extra dimensie van smaak en textuur.
Deze plattekaastaart bewaren
Je kan deze taart tot wel 4 dagen na het maken opeten. Invriezen van resterende stukken zou ik niet aanraden. Je maakt de plattekaastaart idealiter een dag op voorhand, zo is ze zeker goed opgesteven. Afwerken doe je dan weer vlak voor serveren. Ik merk dat de eitjes die ik als decoratie gebruik snel smelten bij kamertemperatuur, dus leg ze er zo laat mogelijk pas op.
Ingrediƫnten
- 165 g petit beurre koekjes of andere koekjes naar keuze
- 60 g boter gesmolten
- 500 g plattekaas
- 200 ml Inex 40% volle room
- 100 g kristalsuiker
- 1 appelsien rasp en sap
- 8 g gelatineblaadjes
- Paaseitjes voor bovenop of andere decoratie zoals vers fruit.
Instructies
- Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller.
- Meng de koekkruimels met gesmolten boter en druk dit mengsel stevig aan op de bodem van de springvorm. Zet het in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
- Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn.
- Rasp de appelsien en voeg bij de kristalsuiker in een grote kom. Voeg de plattekaas toe en klop los met een garde tot de suiker opgelost is.
- Pers de appelsien en warm het sap op tot net onder het kookpunt. Draai het vuur uit. Knijp de zachte gelatineblaadjes uit en los op in het appelsiensap. Roer goed met een garde. Laat even afkoelen.
- Klop de Inex volle room tot stijve pieken. Zet opzij.
- Voeg de opgeloste gelatine langzaamaan toe aan het plattekaasmengsel en roer goed door.
- Vouw voorzichtig de opgeklopte room door het plattekaasmengsel tot een egaal mengsel met een spatel.
- Giet het plattekaasmengsel gelijkmatig over de koekjesbodem in de springvorm.
- Strijk de bovenkant glad met een spatel en zet de taart minstens 4/6 uur (of bij voorkeur een nacht) in de koelkast om op te stijven.
- Haal de taart voorzichtig uit de springvorm en leg hem op een serveerschaal. Werk af met paaseitjes naar hartelust of gebruik wat vers fruit vlak voor serveren. Smakelijk!
Je bent helemaal klaar om je gasten te verwennen met een onweerstaanbare plattekaastaart die hen keer op keer zal doen terugkomen voor meer. Geniet ervan! En ben je nog op zoek naar meer door Pasen geĆÆnspireerde receptjes? Neem dan zeker een kijkje op de Pasen-pagina op Kokerellen. Liefs, Ellen
Alles al in huis gehaald om het te maken maar kan ik room enz van allround gebruiken want kleinkindje heeft een melk intolerantie. Ziet er wel heel lekker uit Ellen.
Hoi Christine,
Ja zolang het een vol alternatief is om op te kloppen gaat dat zeker lukken! Je kan ook volle lactosevrije yoghurt gebruiken als alternatief voor de platte kaas.
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen,
Ben helemaal weg van jouw paastaart š
Ik heb ze alvast op mijn menu gezet van Pasen .
Ik had nog 1 vraagje, welke doorsnee heeft deze springvorm. Ik moet toch geen bakpapier gebruiken of insmeren om de taart er goed uit te krijgen.
Alvast bedankt voor het recept te delen van deze prachtige paastaart.
Fijne groet Gerda
Hoi Gerda!
Super dat te horen.
De mijne is 20 centimeter diameter maar volgens mij lukt het met dezelfde hoeveelheden tot diameter 25!
Normaal gezien als de taart goed koud is, komt ze mooi van de bodem (ik snij er even onder met een groot mes). Maar als je twijfelt kan je gerust bakpapier gebruiken.
Liefs,
ELlen
Al direct uitgeprobeerd. Weeral een super lekker receptje! š
Lekker fris ook met de sinaasappel!
Al direct gemaakt vandaag. Weeral een super lekker receptje! š Lekker fris ook met de sinaasappel.
Ziet er heel lekker uit. Origineel met de paaseitjes.
Ga ik zeker maken…..
Bedankt voor het recept.
Met veel plezier!