Babka met chocolade (suikervrij)

De babka heeft het laatste jaar (ik denk sinds het begin van de opkomst van corona) enorm veel aan populariteit gewonnen. Het zoetige brioche achtige brood met vaak een heerlijke swirl erdoor ziet er dan ook prachtig uit en is niet zo heel moeilijk te maken. Iedereen had wat meer tijd om in de keuken te gaan experimenteren dus er werden meer broodjes dan ooit gemaakt. Ik hou van zelfgemaakte broodjes, in welke vorm dan ook maar ik vind ze soms wat uitdagend. Gelukkig viel dit brood goed mee en met een paar simpele stappen kan ook jij zo’n heerlijke babka met chocolade thuis maken.

Babka met chocolade , maar dan suikervrij

Mijn samenwerking met zoetstoffen.eu, het platform met allerlei wetenschappelijke informatie én recepten over zoetstoffen en suikervrij eten, daagt me telkens weer uit om te gaan experimenteren met suikervervangers in dagdagelijkse bereidingen. Ik hou van een challenge, dat weten jullie. ;) Daarom deel ik deel vandaag met jullie het recept voor deze babka gevuld met chocoladepasta, volledig suikervrij. Ik laat je zien hoe je je eigen vulling kan maken maar de variant uit de supermarkt gebruiken als vulling is uiteraard (je kent mij) even goed. Voor dit recept gebruik ik een stevia kristalkorrel als zoetstof. Zo heb ik het volume dat ik nodig heb voor het bakken (want bakken is een wetenschap hé) maar hoef ik geen suiker aan het recept toe te voegen.

We maken het deeg van de babka met chocolade een dagje op voorhand, ideaal dus voor wanneer je in de ochtend graag je broodje wil afbakken. We laten het rijzen in de koelkast. Zo rijst het brood trager en geleidelijk. Heb je nu niet veel tijd, kan je het ook even afgedekt op een warm en tochtvrij plaatsje in je huis zetten. Je hebt ook nog een aantal traditionele babka-vouwmanieren, maar ik hou het simpel. Probeer deze versie eens en ga nadien met je uiterlijk design experimenteren. Uiteindelijk smaakt het altijd even lekker. Niets zo zalig als de geur van versgebakken broodjes in huis.

Suikervrije chocolade babka

Porties: 10 porties

Ingrediënten

Voor het babka deeg

  • 300 gram zelfrijzende bloem
  • 50 gram stevia kristalkorrel
  • 7 gram droge gist
  • 2 medium eieren
  • 60 ml water
  • 70 gram zachte boter

Voor de chocoladepasta

  • 120 gram gepelde hazelnoten
  • 10 gram cacaopoeder
  • 75 gram stevia kristalkorrel
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel vanille-extract

Instructies

Voor het babka deeg

  • Doe de bloem, stevia kristalkorrel en droge gist met een snuifje zout in de kom van je staanmixer. Plaats je deeghaak en laat even draaien zodat de ingrediënten goed kunnen mengen.
  • Voeg dan een voor een de eieren toe en laat opnemen.
  • Voeg dan het water toe en laat volledig opnemen tot een plakkerig deegje.
  • Snij de zachte boter in kleine blokjes. Laat de machine op laag draaien en voeg kleine stukjes een voor een toe aan het deeg.
  • Laat de machine dan op medium zo’n 10 minuten draaien. Het kan zijn dat je tussendoor het deeg even van de kanten moet schrapen. Heb je nu toch het gevoel dat het deeg te plakkerig is? Voeg dan een voor een nog een extra eetlepel bloem toe tot het deeg meer van de kanten begint weg te komen.
  • Smeer een grote kom in met wat neutrale olie en leg het deeg erin. Besmeer ook de bovenkant met wat olie en dek af met plastiekfolie. Zet voor minimaal een halve dag in de koelkast, idealiter een nachtje.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een werkblad bekleed met bloem.
  • Rol het deeg uit met een deegroller, ongeveer in een rechthoek met een dikte van 1 centimeter. Besmeer het gehele deeg met de chocoladepasta en rol op in een rol langs de lange zijde.
  • Breng de uiteinden van het deeg naar elkaar toe en twist ze om elkaar heen. Doe het deeg in een bakvorm en snij de bovenkanten in met een mesje voor een decoratief element.
  • Leg een keukenhanddoek op de bakvorm en laat een uurtje rusten alvorens je hem gaat afbakken.
  • Bak de babka in ongeveer 30 minuten goudbruin in een oven op 180°C. Laat even afkoelen en serveer dan meteen.

Voor de chocoladepasta

  • Rooster de hazelnoten voor 10 minuten op 160°C.
  • Laat ze even afkoelen en doe ze dan met de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine en blend tot een egale gladde pasta. Dit kan enkele minuten duren.

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, raadpleeg mijn disclaimer.

You may also like



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept