Zelfgemaakte peperkoek

IMG_8646 copy

Peperkoek, ontbijtkoek in Nederland, is altijd ƩƩn van mijn favorieten geweest! Toen ik hoorde dat mensen ze zelf maakte en dan nog de gezonde versie ervan, wist ik dat ik zelf ook aan het experimenteren moest slagen. En ik moet zeggen, met 5 ingrediƫnten, vind ik dat ik een prima versie heb gemaakt die niet alleen ontzettend goed voor je is, maar vooral ook super lekker en vullend!

Ik zag voor het eerst eenĀ recept voor ontbijtkoek in het boek Havermoutje van de gelijknamige website en ik had meteen zoiets van: Kan je dat zelf maken? Dat moet ik proberen! Het Lief nam het op zich om het recept uit te testen, en oh boy wat was het lekker. Jammer genoeg bevatte het recept best veel ingrediĆ«nten, dus ik zag het als een uitdaging om er hier wat af te pitsen (zeker de wat moeilijker te vinden ingrediĆ«nten) en het recept helemaal Kokerellenproof te maken.

Ik vind zeker en vast dat dit geslaagd is! Dit brood heeft een diepe, donkere smaak dankzij de stroop (ik gebruikte dadel, maar appelstroop is denk ik nog gemakkelijker te verkrijgen in de supermarkt), en voelt heerlijk zacht aan en is dus helemaal niet droog.

Beleg een dikke plak met wat pindakaas en banaan of met een extra laagje appelstroop of confituur en je hebt een overheerlijk ontbijt. Je kan een sneetje peperkoek natuurlijk ook perfect eten als een snack, het is de ideale pick-me-up. Ik snij het brood in 10 of 12 dikke plakken als het afgekoeld is en vries ze danĀ in in individuele boterhamzakjes. Heel plaats besparend en stiekem vind ik het brood zelfs nog nĆ©t ietsje lekkerder als ik het 30 seconden in de microgolf opwarm. Win win, toch? ;)

IMG_8649 copy

Zelfgemaakte peperkoek (5 ingrediƫnten)

Aantal personen: 14 plakjes

Ingrediƫnten

  • 400 gram havermout (meteen havermeel kopen kan natuurlijk ook)
  • 325 ml melk
  • 4 el stroop (ik nam dadelstroop)*
  • 6 el honing
  • 2 eieren
  • 2 el koekkruiden (of kaneel als je dat niet hebt)
  • 2 tl bakpoeder

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
  2. Doe de havermout in een blender of keukenmachine en maal de vlokken fijn. Laat de machine zeker een minuutje of twee draaien.
  3. Doe in een grote kom de melk en roer door elkaar met de eieren, dadelstroop en honing.
  4. Roer de koekkruiden en het bakpoeder onder het havermeel en voeg dit mengsel dan toe aan de melk en roer goed door.
  5. Doe in een goed ingevet rechthoekig bakblik en bak voor circa 55 minuten in het midden van de oven.

Notes

*Je hebt ook bv. appel- of perenstroop, super lekker! Dit kan ook vervangen worden door extra honing.

Smakelijk!

IMG_8638 copy

Dit vind je misschien ook leuk:

12 comments

  1. Sara

    Heerlijk, deze peperkoek! Merci voor het originele receptje (met die havermout en stroop erin). Ik heb de dadelstroop vervangen door perenstroop, was heel goed. Het was wel al zoet genoeg op zich, geen nood aan extra confituur ofzo om erop te smeren.

  2. Corrina

    Yeey, Ik heb hem ook gemaakt! super lekker! had er alleen zelf nog wat aan stukken gesneden dadels ingedaan (had ik nog liggen en moesten op ;p). maar gauw in plakken gesneden en in de vriezer gedaan voordat hij helemaal in 1 keer werd opgegeten (by me) haha

Plaats reactie