Deze venkelsalade met citrus is het perfecte feestelijke alternatief voor een klassieke salade van sla, tomaat en komkommer. Niet veel werk, prachtig om naar te kijken, op voorhand te preppen en uiteraard overheerlijk. Deze frisse fruitige salade past perfect bij een rijk romige of intens hoofdgerecht of als aanvulling op een raclette avond of gourmet feestje.

- Snij alles zo dun mogelijk. Hoe fijner de venkel en radijs, hoe zachter en lekkerder de salade. Een mandoline maakt dit supermakkelijk, maar let goed op je vingers!
- Proef je dressing altijd vooraf. Citrus verschilt in zuurheid. Proef dus even en pas zout, peper of ahornsiroop aan naar jouw smaak. Je kan eventueel ook het sap gebruiken dat overblijft van de gesneden pompelmoes of appelsien.
- Meng de venkel eerst apart. Door de venkel al te mengen met de dressing, wordt hij iets zachter en neemt hij meer smaak op. Dit kan je al een dag op voorhand doen.
- Voeg de citrus later toe. Ik snij de partjes al een dag op voorhand maar bewaar ze apart. Ik leg ze max een paar uurtjes op voorhand op de salade. Zo blijven de partjes mooi, sappig en fris, en voorkom je dat de salade te nat wordt.
- Werk af vlak voor het serveren. Munt geeft deze salade een heerlijke frisheid, voeg de blaadjes pas op het einde toe zodat ze niet verwelken.

Ingrediรซnten
- 2 venkel
- 5 radijzen
- 1 roze pompelmoes
- 1 appelsien
- 50 gram Parmezaan in blok
- 10 blaadjes verse munt
- serveer eventueel op bedje van sla bv. veldsla of Romeinse
Dressing
- 4 eetlepels olijfolie
- 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel mosterd Dijon smaakt het meest af, maar graantjesmosterd kan ook
- 2 theelepels ahornsiroop
Instructies voor de venkelsalade met citrus
Voor de dressing
- Snij de knoflook fijn, doe met het sap van de citroen en de andere ingrediรซnten in een afsluitbaar potje. Schud goed om de dressing te mengen. Kruid zeker goed af met peper en zout.
Voor de salade
- Verwijder eventuele vuile buitenschillen van de venkel en snij de kern weg. Snij de venkel in zo'n dun mogelijke plakjes. Ik gebruik hiervoor een mandoline of een de sneetjeskant van een rasp met vier zijden.
- Meng de venkel met 3/4de van de dressing en bewaar apart.
- Was de radijzen en snij ook zo dun mogelijk.
- Verwijder de schil van de pompelmoes en appelsien en snij in partjes. Liefst zonder membraan (dit wordt ook wel ร vif genoemd), dat is het allerlekkerst. Laat even uitlekken.
- Snij dunne plakjes van de Parmezaanse kaas met een dunschiller of de rasp.
- Neem een mooie serveerschaal en verdeel er de sla over. Daarna gaat de venkel erop, de citrus en radijsjes, Parmezaan en werk af met wat extra dressing en de blaadjes munt. Serveer meteen.
Veelgestelde vragen over venkelsalade met citrus (FAQ)
Kan je venkel rauw eten?
Hoe snij je venkel het best voor een salade?
Kan ik venkelsalade op voorhand maken?
Welke citrus past bij venkelsalade?
Welke sla gebruik je het best bij venkelsalade?
Hoe lang blijft venkelsalade vers?
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram. Ik deel extra veel feestinspiratie in de maand december.
Combineer dit gerecht met je favoriete feestelijke hoofdgerecht of gezellige gourmettafel.
Ben je nog op zoek naar meer recepten? Neem dan een kijkje op de kerstrecepten pagina waar je ze allemaal in een gemakkelijk overzichtje vindt.
Eet smakelijk en geniet van deze venkelsalade met citrus! Liefs, Ellen X









