Nog geen beoordelingen

Venkelsalade met citrus

Deze venkelsalade met citrus is het perfecte feestelijke alternatief voor een klassieke salade van sla, tomaat en komkommer. Niet veel werk, prachtig om naar te kijken, op voorhand te preppen en uiteraard overheerlijk. Deze frisse fruitige salade past perfect bij een rijk romige of intens hoofdgerecht of als aanvulling op een raclette avond of gourmet feestje.

venkelsalade met citrus
  • Snij alles zo dun mogelijk. Hoe fijner de venkel en radijs, hoe zachter en lekkerder de salade. Een mandoline maakt dit supermakkelijk, maar let goed op je vingers!
  • Proef je dressing altijd vooraf. Citrus verschilt in zuurheid. Proef dus even en pas zout, peper of ahornsiroop aan naar jouw smaak. Je kan eventueel ook het sap gebruiken dat overblijft van de gesneden pompelmoes of appelsien.
  • Meng de venkel eerst apart. Door de venkel al te mengen met de dressing, wordt hij iets zachter en neemt hij meer smaak op. Dit kan je al een dag op voorhand doen.
  • Voeg de citrus later toe. Ik snij de partjes al een dag op voorhand maar bewaar ze apart. Ik leg ze max een paar uurtjes op voorhand op de salade. Zo blijven de partjes mooi, sappig en fris, en voorkom je dat de salade te nat wordt.
  • Werk af vlak voor het serveren. Munt geeft deze salade een heerlijke frisheid, voeg de blaadjes pas op het einde toe zodat ze niet verwelken.

Venkelsalade met citrus

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:20 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:05 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

Nog geen beoordelingen
4 grote porties

Ingrediรซnten

  • 2 venkel
  • 5 radijzen
  • 1 roze pompelmoes
  • 1 appelsien
  • 50 gram Parmezaan in blok
  • 10 blaadjes verse munt
  • serveer eventueel op bedje van sla bv. veldsla of Romeinse

Dressing

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel mosterd Dijon smaakt het meest af, maar graantjesmosterd kan ook
  • 2 theelepels ahornsiroop

Instructies voor de venkelsalade met citrus

Voor de dressing

  • Snij de knoflook fijn, doe met het sap van de citroen en de andere ingrediรซnten in een afsluitbaar potje. Schud goed om de dressing te mengen. Kruid zeker goed af met peper en zout.

Voor de salade

  • Verwijder eventuele vuile buitenschillen van de venkel en snij de kern weg. Snij de venkel in zo'n dun mogelijke plakjes. Ik gebruik hiervoor een mandoline of een de sneetjeskant van een rasp met vier zijden.
  • Meng de venkel met 3/4de van de dressing en bewaar apart.
  • Was de radijzen en snij ook zo dun mogelijk.
  • Verwijder de schil van de pompelmoes en appelsien en snij in partjes. Liefst zonder membraan (dit wordt ook wel ร  vif genoemd), dat is het allerlekkerst. Laat even uitlekken.
  • Snij dunne plakjes van de Parmezaanse kaas met een dunschiller of de rasp.
  • Neem een mooie serveerschaal en verdeel er de sla over. Daarna gaat de venkel erop, de citrus en radijsjes, Parmezaan en werk af met wat extra dressing en de blaadjes munt. Serveer meteen.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Veelgestelde vragen over venkelsalade met citrus (FAQ)

Kan je venkel rauw eten?

a, rauwe venkel is perfect eetbaar en ideaal voor salades. Flinterdun gesneden is hij fris, knapperig en licht anijsachtig van smaak (maar niet overheersend).

Hoe snij je venkel het best voor een salade?

Snij de venkel zo dun mogelijk, bij voorkeur met een mandoline of de fijne snijkant van een rasp. Dat zorgt voor de beste textuur en smaak.

Kan ik venkelsalade op voorhand maken?

Je kan de venkel al mengen met de dressing en tot een dag op voorhand laten marineren. Voeg de citrus, radijs, Parmezaan en munt pas net voor het serveren toe. Je kan deze wel al apart voorbereiden tot een dag op voorhand.

Welke citrus past bij venkelsalade?

Pompelmoes en sinaasappel zijn ideaal, maar ook bloedsinaasappel of mandarijn werken heel goed in deze frisse salade.

Welke sla gebruik je het best bij venkelsalade?

Veldsla of Romeinse sla passen perfect, maar je kan de salade ook zonder sla serveren als lichte bijgerecht, zeker als je de hele schotel al op voorhand wil klaarmaken.

Hoe lang blijft venkelsalade vers?

De salade is het lekkerst vers, maar gemarineerde venkel kan je tot 1 dag afgedekt in de koelkast bewaren.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram. Ik deel extra veel feestinspiratie in de maand december. 

Combineer dit gerecht met je favoriete feestelijke hoofdgerecht of gezellige gourmettafel.

Ben je nog op zoek naar meer recepten? Neem dan een kijkje op de kerstrecepten pagina waar je ze allemaal in een gemakkelijk overzichtje vindt. 

Eet smakelijk en geniet van deze venkelsalade met citrus! Liefs, Ellen X

venkelsalade met citrus

Nog goesting?

vegan citroentaart
No-bake
00:30

Kokos-citroentaart (vegan)

appel crumble muffins
Cake & taart
00:45

Appel crumble muffins (suikervrij)

ontbijt met zoete aardappel
Ontbijt
00:25

Hartig ontbijt met zoete aardappel

winter limonade
Drankjes
00:15

Winter limonade met mandarijn

plattekaas dessert
No-bake
00:10

Opgeklopt plattekaas dessert

champignonsaus maken
Glutenvrije
00:25

Champignonsaus maken

garnaalcocktail
Hartige hapjes
00:15

Garnaalcocktail in een glaasje

cheesecake koekjes
Dessert
01:05

Chocolade en cheesecake koekjes repen