Deze gaan jullie écht niet geloven. Een overheerlijk brownie receptje zonder suiker, zonder boter en zonder bloem. SAY WHAT? Ellen, dat bestaat niet! Ik zeg het jullie, jawel! Het bestaat! Ik weet dat ik jullie pas mijn receptje voor 5-ingredient brownies liet zien & dit is natuurlijk een crowdpleaser alom. Maar hier een hele batch van achteroverslaan op een dinsdagavond, omdat je zin hebt in een snackje, is misschien niet zo’n goed plan. Daarom nu deze healthy versie in de vorm van zwarte bonen brownies.
Als full-time snacker, ben ik natuurlijk heel blij met dit receptje, want niet alleen kan ik toch ten volle van deze zwarte bonen brownies genieten. Je krijgt er ook meteen nog groenten mee binnen. Want ter vervanging van de boter en de bloem gebruik ik … jawel … bonen!
Zwarte bonen brownies, je zou het nooit raden
Nee, klik niet weg. Dit is absoluut geen grap. :) Zwarte bonen zorgen voor de smeuïge, vaste en kleverige textuur die ik absoluut wel kan appreciëren in een brownie. Daarnaast koos ik er voor om ook de suiker te vervangen door een alternatief, namelijk verse dadels. Ik ben er zot op en ze maken deze zwarte bonen brownies heerlijk zoet, maar net niet té. In combinatie met een gezonde dosis pure chocolade is dit een guiltfree treat om U tegen te zeggen.
Ingrediënten
- 1 blik zwarte bonen 400 gram
- 10 grote verse dadels*
- 60 gram cacao
- 2 eieren
- 150 gram appelmoes ik gebruik ongezoete
- 100 gram pure chocolade grof gehakt
- 1/2 theelepel bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe alle ingrediënten buiten de pure chocolade in een blender, hakmolen of met de staafmixer, en pureer tot een glad mengsel.
- Doe 3/4de van de gehakte chocolade onder het mengsel en zet onder elkaar.
- Giet het deeg in een met bakpapier bekleed bakblik of ovenschaal.
- Verdeel de overige chocolade over de bovenkant van het deeg.
- Bak de brownies voor 30 minuten in het midden van de oven.
Smakelijk!
onder het beslag mengen = door het beslag mengen. Misschien een dialect-woordje haha!
Heel leuk recept wat ik zeker een keer ga proberen, ben echt benieuwd of het wel zoet genoeg wordt om ook echt net zo lekker te zijn als gewone brownies.
Haha, mijn excuses! Zeker en vast dialect haha! Zo zoet als gewone brownies zijn ze niet, maar je kan er wel wat extra honing/agave aan toevoegen voor extra zoetigheid! :)
Het ziet er ontzettend lekker uit! Ik ben wel benieuwd wat je precies bedoelt met stap 3: ” Doe 3/4de van de gehakte chocolade onder het mengsel en zet onder elkaar”.
Misschien lees ik wel ergens over heen hoor, maar ik snap het toch niet helemaal :) Moet ik dit onderin het bakblik doen of bedoel je iets anders?
Je moet 3/4de van de chocolade onder het beslag mengen zodat er overal stukjes chocolade verspreid zitten. De rest van de chocolade gaat bovenop het deeg als het in het bakblik zit voor een mooi uitzicht. ;)
Oeh dat klinkt echt heerlijk! Misschien duik ik ook nog zo even de keuken in :)
Hihi :)
And they are delicious! Whoop whoop! Eindelijk kunnen we ze ook maken :)
Super leuk dat je ze hebt uitgeprobeerd! Een toppertje hé! ;)
Merci voor het recept Ellen, ik kan niet wachten om het eens te proberen!