4.92 van 12 beoordelingen

Eenpots pasta bolognese

(Eenpots) Pasta bolognese is misschien wel het meest populaire receptje in veel gezinnen. En hoewel het recept van de Vlaamse bolognese helemaal niet zo dicht aanleunt bij de originele Italiaanse variant vind ik het desondanks Ć©cht super lekker. Ik kan dan ook altijd genieten als er een warm dampend bord spaghetti bolognaise (of bolognese?!) voor mij staat. Maar waarom verschillende potten vuil maken als het evengoed in Ć©Ć©n grote pot kan? Vandaar dat ik vandaag deze heerlijke eenpots pasta bolognese met jullie deel.

Deze pasta wordt dus van begin tot eind in Ć©Ć©n pot klaar gemaakt. Gemakkelijk, snel en met een minimale afwas. Ik gebruik nog een gemakkelijke short cut in dit recept want ik ga voor een zakje spaghetti groenten in plaats van zelf mijn groenten te snijden. Zo win je ontzettend veel tijd en krijg je dit recept in iets meer dan een half uurtje op tafel! Maar uiteraard kan je gerust verse spaghetti groentjes snijden. Aan jou de keuze.

Pasta bolognese 1 4

Ik maakte dit recept oorspronkelijk voor twee personen, want zoals jullie weten eet Meneer Kokerellen geen vlees. Maar ik heb hier letterlijk 4 dagen van kunnen eten, dus ik paste het recept maar lichtjes aan om het naar vier personen. De hoeveelheid pasta zal misschien weinig lijken, maar doordat de pasta rechtstreeks in de saus gaar gekookt wordt, mengen alle smaken enorm en vult deze eenpots pasta bolognese goed.

Aan de slag!

Wat heb je nodig voor deze eenpots pasta bolognese?

  • Gehakt: kies zelf welk gehakt je het lekkerst vindt. Magere opties zijn naturel kipgehakt of rundsgehakt. Of kies voor een vegetarische vleesvervanger. Dat pas hier ook prima!
  • Pasta: ik ging in dit recept voor penne in plaats van de meer klassieke spaghetti. Beide zijn mogelijk, elke pastasoort trouwens, maar het omroeren van korte pasta gaat net iets gemakkelijker in een eenpansgerecht.
  • Tomaten: ik gebruik zowel tomatenpasta als een blik tomatenblokjes in dit recept. De tomatenpasta stoof ik mee aan samen met de groenten. Zo zorg je er voor dat de ‘rauwe’ tomatensmaak die vaak heel zuur is verdwijnt. Ik weet nog dat ik dit ooit als student vergat. Die pasta was Ć©cht niet te eten. Whoeps!
  • Spaghetti groenten: deze eenpots pasta bolognese zit (ten opzichte van de traditionele bolognese) wel boordevol groentjes. Kies zelf je favorieten uit of ga voor een kant-en-klaar zakje als het snel moet gaan.
  • Kaas: voor achteraf tijdens het serveren of voeg wat mozzarella toe en zet je ovenvaste kookpot nog even onder de grill. Ik zeg nooit nee tegen een krokant kaaskorstje!
Pasta bolognese 1 3

Eenpots pasta bolognese

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:40 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:35 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.92 van 12 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

  • 350 gram gehakt*
  • 2 zakjes spaghettigroenten
  • 2 teentjes look
  • 1 eetlepel oregano
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 bouillonblokje
  • 260 gram penne
  • Mozzarella optioneel

Instructies

  • Zet een grote pot** op het vuur en voeg een klein beetje olie toe. Bak het gehakt rul en kruid met peper en zout. Schep het gehakt uit de pot en hou even opzij.
  • Terwijl het gehakt bakt, kan je de teentjes look al fijnsnijden of persen met een lookpers.
  • Als er niet meer genoeg olie in je pan zit, voeg dan een extra scheutje toe en bak je spaghettigroenten samen met de look en oregano voor zo'n 3-5 minuten. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak zo'n 2 minuten mee. Zodra de groenten beetgaar zijn, kan je de tomatenblokjes, het bouillonblokje, de penne en 1 liter kokend water bij in de pot.
  • Draai het vuur laag zodat de saus niet aanbrandt en roer voortdurend. Bij mij duurde het 15 minuten voor de pasta al dente was (normale instructies op de verpakking was 11 minuten). Merk je dat het water te snel verdwijnt? Voeg dan beetje bij beetje extra water toe tot je de juiste saus dikte krijgt.
  • Voeg een minuutje of twee voor de pasta klaar is het gehakt weer toe aan de pot zodat dit mee kan opwarmen.
  • Wil je ook een lekker krokant kaaskorstje? Zet dan je grill aan van je oven. Verdeel de mozzarella (geraspte of verse kan allebei) en zet een paar minuutjes onder de grill. Serveer meteen!
*Kies zelf welk gehakt je lekker vindt. Ik neem meestal rundergehakt, maar ook kipgehakt, kalfsgehakt of zelfs veggie gehakt werkt in dit recept goed! **Gebruik een pot die ook in de oven mag als je op het einde graag een krokant kaaskorstje wil toevoegen.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, Iā€™ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Pasta bolognese 1 8

Nog goesting?

Vlees
00:25

Goedgevulde Thaise rode curry met kip

Vegetarisch
00:40

Oosterse couscous met gegrilde groenten

Hoofdgerecht
00:20

Romige pasta met spekjes

Hoofdgerecht
01:50

Hele kip uit de oven met wintergroenten

Hoofdgerecht
00:40

Pasta met aubergine met 5 ingrediƫnten

Hoofdgerecht
00:45

Vegetarische curry tikka massala met zoete aardappel, b...

Vlees
00:20

Snelle curry noedels met gehakt en groenten

Veggie
00:20

Lente pasta carbonara met asperges & erwtjes