Heb jij al gehoord van banoffee taart? Geloof me: deze taart is net zo verleidelijk als ze eruitziet. Een krokante koekjesbodem, romige karamel, verse banaan en luchtige slagroom — wat wil je nog meer? Het beste nieuws: voor dit banoffee taart recept heb je maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig, die je gewoon in de supermarkt vindt. En ja, er komt geen oven aan te pas. Perfect dus als no bake dessert!

Wat is een banoffee taart (of banoffee pie)?
De naam banoffee taart is een samenvoegsel van banana en toffee: de twee smaken die deze Britse klassieker zo onweerstaanbaar maken. Deze banoffee pie is niet alleen supermakkelijk om te maken, maar ook gegarandeerd een taart die door iedereen geliefd wordt. Denk aan een knapperige bodem van digestives (of speculaas, voor een Belgische twist), een zijdezachte karamelvulling (zonder het gedoe van karamel maken), plakjes banaan en een toef vers opgeklopte slagroom met wat chocolade erover.
Een hap van deze banoffee taart en je begrijpt meteen waarom dit dessert wereldwijd zo geliefd is. De karamelsaus voor dit recept maken duurt even, maar je hebt er geen werk aan. Je kan gerust meerdere blikjes tegelijkertijd koken er dan bijvoorbeeld nog Twix koekjes van maken of het opnieuw opwarmen en als saus gebruiken bovenop deze individuele appeltaartjes met ijs.
Tips voor de allerlekkerste banoffee taart
- Gebruik de juiste taartvorm. Voor de perfecte banoffee taart gebruik je een springvorm of taartvorm van ongeveer 22 Ã 25 cm in diameter. Een vorm met verwijderbare bodem maakt het makkelijker om de taart netjes te ontvormen.
- Maak de karamel op voorhand. De romige karamellaag (of dulce de leche) is het hart van elke banoffee taart. Je kunt ze ruim op voorhand bereiden. Laat het blik gecondenseerde melk gesloten: zo blijft het wekenlang goed. Eens geopend, bewaar je de karamel nog een kleine week in de koelkast, goed afgedekt.
- Bereid de onderdelen op tijd, maar werk pas op het laatste af. Je kan de bodem en karamellaag al klaarmaken, maar beleg je banoffee taart pas vlak voor het serveren met banaan, slagroom en chocolade. Bananen geven vocht af waardoor de karamel wat lopend wordt. Zo blijft je taart mooi stevig én fris.
- Maak de mooiste chocoladeschilfers. Voor een feestelijke afwerking van je banoffee taart: draai een chocoladereep om en schraap met een groot keukenmes van boven naar beneden. Zo krijg je prachtige chocoladekrullen die de taart helemaal af maken.
Voorbereiden van je banoffee taart
Met een beetje planning maak je je banoffee taart nóg makkelijker klaar. Hier is wat je al op voorhand kan doen:
- Dulce de leche: kan gerust dagen op voorhand gemaakt worden. Zo heb je alvast de romige karamel klaar voor je taart.
- Koekjesbodem: tot wel twee dagen op voorhand maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Scheelt tijd op de dag zelf!
- Slagroom: enkele uren voor het serveren opkloppen, zodat hij luchtig en stevig blijft.
- Chocolade: raspen of schaven kan tot twee dagen op voorhand. Zo ben je helemaal voorbereid.
Tip: Je kunt de dulce de leche gerust al op de koekjesbodem smeren een dag van tevoren. Voeg echter de bananen, slagroom en chocolade pas vlak voor het serveren toe. Zo blijft je banoffee taart mooi fris, stevig en prachtig om te zien.

Ingrediënten
- 1 blikje gezoete gecondenseerde melk ca. 400 g
- 250 g digestives koekjes
- 100 g boter gesmolten
- 2 bananen
- 200 ml slagroom
- 2 tl suiker
- 50 g chocolade puur of melk
Instructies voor de banoffee taart
Voorbereidingen voor de banoffee taart
- Breng water aan de kook in een hoge kookpot en voeg het blikje gecondenseerde melk (dicht, maar verwijder het papier rondom) toe aan het water. Laat ongeveer 2,5 uur (volledig onder water) koken. Haal het blik uit de pot, laat even afkoelen, doe voorzichtig open en schep de karamel in een kom. Roer door met een garde tot helemaal glad.
- Verkruimel de koekjes en meng met gesmolten boter. Druk stevig aan in de bodem en zijkanten van de taartvorm (het makkelijkst met een verwijderbare bodem – 22 tot 25 in diameter). Zet 30 minuten koel.
- Bestrijk de koekjesbodem met de afgekoelde karamel.
Vlak voor serveren
- Snij de bananen in schijfjes en leg ze op de karamel.
- Klop de slagroom stijf met poedersuiker en verdeel over de bananen.
- Werk af met geraspte chocolade of maak er fancy krullen van (zie tips hierboven). Serveer meteen!
Veelgestelde vragen over banoffee taart
Wat is een banoffee taart?
Hoe maak je banoffee taart?
Kan je banoffee taart op voorhand maken?
Moet banoffee taart in de oven?
Waarmee serveer je banoffee taart?
Kan je banoffee taart glutenvrij maken?
Hoelang blijft banoffee taart goed?
Geniet van dit banoffee taart recept! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertjes? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten. Ik heb zelfs een no-bake recepten pagina.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.










De taart was heel lekker! Ik zag trouwens in de Delhaize een caramel versie blikje staan naast de gewone gecondenseerde melk (was van Nestlé), dat zal vermoedelijk hetzelfde zijn? Best handig dan :) (ik maakte ze zelf zoals jou, wilde dat graag eens proberen :D).
Ik mocht mee de restjes opeten, heerlijk!