5 van 8 beoordelingen

Appelkruimeltaart recept met speculaas

Dit appelkruimeltaart recept heeft eigenlijk niet veel uitleg nodig. Met zijn impressionante hoogte, boterige bodem, smaakvolle appelvulling en kruidige knapperige kruimeldopping scoort hij enorm hoog op de ‘mijn favoriete taart aller tijden’-lijst. Ik ben er zeker van dat als jij deze taart uit de oven haalt, je vast en zeker hetzelfde zult denken.

Het mag misschien wat werk lijken, en eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit inderdaad niet mijn eenvoudigste taart is of een taart met uitzonderlijk weinig ingrediënten. Maar de handelingen spreken voor zich, kunnen zonder keukenmachine uitgevoerd worden, je hebt voornamelijk je handen, een kom en een houten lepel nodig. Dat moet lukken, toch?

appelkruimeltaart recept

Tips voor de allerbeste appelkruimeltaart met speculaas

  • Handen zijn de beste tools. In dit recept kneden we het deeg en de crumble idealiter met onze handen. Zo voel je meteen wanneer alles goed gemixt is zodat je het deeg niet overmatig gaat bewerken. Bovendien kan je het deeg veel gemakkelijker met je handen verdelen dan met een lepel of om het te moeten uitrollen.
  • Appel en kaneel? De speculaas geeft deze appelkruimeltaart al een vleugje kruidigheid, maar uiteraard kan je kaneel aan de appelvulling toevoegen als je hier dol op bent.
  • Springvorm. Ik raad voor deze taart een springvorm aan, zodat je de zijkanten gemakkelijk kan verwijderen zonder heel de taart er te moeten uitscheppen. Ik gebruik een vorm van 20 centimeter maar je kan ook een grotere vorm gebruiken. Let wel op: des te groter de vorm, des te meer appelvulling heb je nodig en des te sneller je taart gaar zal zijn dus verlaag de baktijd indien nodig.
  • Jonagold appels. De Belgische trots, en ook hier weer een uitstekende keuze voor deze appelkruimeltaart! Behoud zijn structuur goed, geeft veel smaak af en kookt niet snel tot moes.

Appelkruimeltaart met speculaas

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 01uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 01uur:00 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 8 beoordelingen
8 stukken taart

Ingrediënten

Voor het deeg: (of gebruik kant-en-klaar kruimeldeeg)

  • 250 g tarwebloem
  • 130 g zachte boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 5 appels
  • 30 g tarwebloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram speculaaspasta optioneel

Voor de crumbletopping:

  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram zachte boter
  • 75 gram tarwebloem
  • 100 gram speculaas koekjes

Instructies voor de appelkruimeltaart

Voor het deeg:

  • Doe de tarwebloem samen met de kristalsuiker in een kom en meng goed tot een egaal mengsel.
  • Maak een kuiltje in het midden, breek daar het ei in en doe de zachte boter er in blokjes bij.
  • Mix met een handmixer of met een houten spatel tot een egaal geheel.
  • Maak een bal van het deeg en bewaar het in plasticfolie in de koelkast tot de vulling en topping klaar zijn.

Voor de vulling:

  • Schil de appels en snij in uniforme partjes. Meng er de tarwebloem, kristalsuiker en kaneel onder.
  • Smelt de speculaaspasta zodat hij goed lopend is.

Voor de crumbletopping:

  • Verkruimel in een grote kom de speculaaskoekjes. Ik doe dit met mijn handen, want ik hou van verschillende groottes, maar je kan ze ook wat fijner hakken met een hakmolentje.
  • Doe er de suiker, boter en tarwebloem bij en meng met je handen tot grove kruimels. Die mogen varieren in grootte.

De taart samenstellen:

  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht.
  • Vet je bakvorm (mijne is diameter 20cm) in met wat boter. Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en rol het uit met een deegrol tot ongeveer een halve centimeter dikte. Beleg de bodem en ongeveer 5 centimeter van de zijkanten van je bakvorm met het deeg.
  • Prik de bodem in met een vork zodat stoom kan ontsnappen. Vul de taart met de gesneden appeltjes en drizzle de speculaaspasta er rechtstreeks over als je deze zou gebruiken.
  • Verdeel de crumble topping over de bovenkant. De appeltjes mogen zeker op sommige stukken nog zichtbaar zijn.
  • Zet je taart zo laag mogelijk in de oven en bak voor 60-65 minuten tot de crumble mooi goudbruin is en de bodem en appels gaar.
TIP: wordt je crumble nu toch iets te snel bruin? Dek hem dan af met wat aluminium folie.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Veelgestelde vragen over appelkruimeltaart

Moet ik de bodem voor deze taart zelf maken?

Nee, je kan ook kant-en-klaar kruimeldeeg gebruiken.

Hoe kan ik een natte bodem voorkomen?

Laat het deeg voor de bodem minimaal 30 minuten opstijven alvorens je het over de vorm verdeelt. Daarnaast voegen we bloem toe om het appelmengsel in te dikken zodat het sap van de appels niet in de bodem loopt.

Ik hou niet van speculaas, kan ik dit weglaten?

Absoluut! Je kan de speculaas uit de crumble halen en gewoon de rest van de instructies volgen. De speculaaspasta is ook optioneel.

Hoe lang kan ik deze appelkruimeltaart bewaren?

Je kan deze taart tot zeker 2 dagen uit de koelkast of 4 dagen in de koelkast bewaren. Het invriezen van deze taart moet ook lukken, alleen gaan de appels wat van hun knapperigheid verliezen.

Kan je de taart al warm aansnijden?

De taart laat je best eerst helemaal op kamertemperatuur komen alsvorens je ze gaat aansnijden omdat ze anders gemakkelijk uit elkaar valt. Als je graag warme taart serveert kan je de individuele stukjes wel even terug in de oven (op 150°C) opwarmen.

Welke appels gebruik je het beste voor appeltaart?

Ik hou van een frisse appel, dan heb je natuurlijk in België keuze genoeg! Mijn lievelingsappel blijft de Jonagold, enorm veelzijdig en stevig van structuur. Je kan ook voor een Kanzi, Belgica, Elstar of Greenstar gebruiken. Vermijd appels zoals de Cox of Boskoop want die koken te plat.

appelkruimeltaart recept

Geniet van dit appelkruimeltaart recept! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertjes? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog goesting?

vanillecake
Cake & taart
01:15

(The most awesome) Vanillecake

appelcake met kwark
Cake & taart
01:00

Appelcake met kwark

chai cake
Herfst

Chai cake met roomkaas frosting

Pompoencake
Herfst
01:05

Makkelijke pompoencake

mini cheesecakes
Cake & taart
00:55

Mini blauwe bessen cheesecakes

vanille cupcakes recept
Dessert
00:45

Gemakkelijke basis vanille cupcakes recept

amandelcake met peer
Dessert
00:40

Amandelcake met peer en gember (suikervrij, glutenvrij,...

appelcake
Cake & taart
01:15

De lekkerste appelcake