Rabarbercake

IMG_6035 copy copy

 

Rabarber. Mmm, ik weet het toch zo niet. Is dat niet heel zuur en bitter? My thoughts exactly! Tot ik er in een koffiebarretje niet aan kon weerstaan om eens uit te testen hoe rabarbercake zou smaken. Oh, boy! Ik was helemaal verkocht! Worteltaart is zo 2014, rabarber cake staat op numero uno dit jaar, zeker weten! :D

Gelukkig is het dan nu ook helemaal het seizoen van de rabarber! Ik kreeg van mijn lieve schoonmama een bussel rabarber waarmee ik zelf kon gaan experimenten. Trial nummer 1, de perfecte rabarbercake maken. En het is gelukt! Niet alleen is deze cake super lekker en zoet maar ook net een beetje zuur, heerlijk smeuïg en helemaal niet droog! Alles wat je zou willen in een cake dus. Ohja, dan vergeet ik nog helemaal te zeggen dat je er slechts 1 kom voor nodig hebt en maar een paar ingrediënten die je waarschijnlijk zelfs al in huis hebt!

Rabarbercake

Ingrediënten

  • 150 gram boter, kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren, kamertemperatuur
  • 200 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder (of 4 tl)
  • 400 gram rabarber (ong. 2 stelen)
  • geschaafde amandelen, optioneel

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een cakeblik/springvorm (de mijne heeft een diameter van ongeveer 22 cm) in met boter. Doe één eetlepel bloem in de bakvorm en verdeel zodat er overal een dun laagje bloem zit. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
  3. Doe de boter en suiker in een grote kom en mix met een garde of met een elektrische mixer voor drie minuten goed door. Het geheel moet wat luchtiger worden.
  4. Voeg één voor één de eieren toe aan het mengsel tot alles een glad deeg vormt;
  5. Doe de bloem samen met het bakpoeder (of als je zelfrijzende bloem hebt, kan je het bakpoeder weglaten) bij het beslag en roer door met een garde. Mix tot alles net onder elkaar staat, niet te lang!
  6. Was de rabarber en snij in blokjes van ongeveer 1 cm. Voeg ze toe aan het beslag.
  7. Doe het beslag in de bakvorm en strijk glad met een mes of spatel. Heb je nog wat amandelschilfers, kan je deze nu er over strooien.
  8. Zet in de oven (onderaan) voor ongeveer 60 minuten.
  9. Wordt de cake te snel bruin, dek dan af met twee laagjes aluminium folie.
  10. Check vanaf 50 minuten of je cake al gaar is, elke oven is anders! Gebruik een tandenstoker om te kijken of het beslag nog lopend is. Zo niet, haal de cake uit de oven en laat eerst 5 minuten afkoelen alvorens je hem verder laat afkoelen uit de vorm.

Smakelijk!
IMG_6048 copy


Volg je Kokerellen al?
Facebook – Intagram – Bloglovin – Pinterest – Twitter

 

Dit vind je misschien ook leuk:

22 comments

  1. Ann-Sophie

    Mijn rabarber moest geoogst worden en ik stuitte daarstraks op dit recept dus dat wordt uitgeprobeerd as we speak.
    Had ik wel geen 50g bloem tekort zeker! Deze heb ik dan vervangen door amandelpoeder. Ook voegde ik wat zeste en sap van sinaasappel toe. Ben benieuwd!

  2. Pingback: Top 5 Rhubarb Recipes (from bloggers) | Brussels Food Friends
  3. Van staeyen yolanda

    Hoi Ellen de rabarcake SUPERLEKKER , niet droog met een mengeling van zoet en zuur , wout en daan zaten op de eerste rij om te proeven mmmm lekker was de reactie ???

  4. Pingback: Meest bekeken recepten van augustus | Kokerellen
  5. lieve kubben

    hier is het ook weer rabarberfestival – ofwel in de vorm van limburgse vlaai ofwel zoals jouw cake (heel wat sneller klaar!) grappig dat ik haast hetzelfde doe als jij, maar dan met het sap van 1 citroen, en ik begin met op de bodem ook al amandelschilfers te strooien. Maar het is inderdaad altijd een succes, zowel vers uit de oven als 3(!!!) dagen later ijskoud uit de koeling. Leef lekker ! lieve.

  6. Liesbeth

    Dag Ellen,
    Je rabarbercake receptje is top. Ik heb de rabarber eerst even laten smelten samen met een vanillestokje. De variant met amandelpoeder lijkt me inderdaad ook super. Ik houd namelijk van taartjes met amandelmeel in verwerkt. Groetjes Liesbeth

Plaats reactie