How to: champignons bakken in 5 stappen

De perfecte champignons bakken

Volg deze eenvoudige stappen en leer champignons bakken als een echte pro. Nooit meer waterige, smaakloze en rubberige champignons, maar heerlijk smaakvolle champignons met de perfecte textuur en bite. Ik laat je vandaag zien hoe je heerlijke witte champignons bakt. Deze methode kan je ook gebruiken voor bruine of kastanjechampignons. 

1. Borstel je champignons

champignons bakken - kuisen

Was je champignons niet met water. Champignons nemen water meteen op en daardoor worden ze slap en smaakloos. Borstel ze met een champignon borsteltje of met een licht vochtige doek. 

2. Snij in vieren

champignons bakken - snijden

Laat de steel aan je champignons en snij in vieren (in kwartjes). Je hoeft een champignon niet te pellen of het steeltje in te korten. Wacht nog met kruiding tot tijdens of na het bakken. Als je nu al zout toevoegt gaan de champignons meer vocht verliezen tijdens het bakken.

3. Gebruik een ruime pan 

champignons bakken - in de pan

Om champignons te bakken gebruik je een ruime pan met platte bodem. Laat de pan eerst goed opwarmen voor je de champignons toevoegt en zet het vuur tussen medium en hoog. Als champignons te dicht op elkaar liggen, stomen ze in plaats van dat ze bakken. Gebruik wat boter, olijfolie of een combinatie, wat je lekker vindt. Schud de champignons een paar keer tijdens het bakken zodat ze een goudbruine kleur krijgen.

4. Kruid achteraf

champignons bakken - kruiden

Als je te vroeg zout toevoegt, gaan de champignons te snel vocht vrijgeven waardoor ze waterig worden. Kruid je champignons pas op het einde van het bakproces naar wens met peper en zout. Voeg tijdens het bakken eventueel een teentje look, wat verse of gedroogde kruiden toe.

5. Smakelijk! Je kan nu perfecte champignons bakken

Geniet van je gebakken champignons meteen als ze uit de pan komen. Heb je nog restjes? Bewaar ze dan tot 3 dagen na het bakken luchtdicht en afgekoeld in de koelkast. Meer weten over bewaring, houdbaarheid en de verschillende soorten champignons die bij ons geteeld worden? Lees het uitgebreide artikel over de Europese champignons.

champignons bakken - finaal gepresenteerd

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met europeanmushrooms.com

champignon logo 1

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Nog goesting?

Kooktips

How to: pompoenpitten roosteren

Kooktips

Help, mijn cake mislukt! 9 van de meest gemaakte fouten...

Kooktips

Eerste hulp bij overrijpe bananen

Kooktips

9 snelle & makkelijke eenpansgerechten

Kooktips
00:20

2 Halloween hapjes met maar 3 ingrediënten

Kooktips
00:20

7 zomer hapjes die je kan maken in 5 minuten!

Kooktips
00:20

Eerste hulp bij oud brood

Kooktips
00:20

De champignon - groente in de kijker