5 van 2 beoordelingen

Gehaktbrood recept in de airfryer of oven

Gehaktbrood. Het mag dan misschien een ‘ouderwets’ recept zijn, toen ik dit gehaktbrood voorschotelde aan mijn gezin waren ze allemaal laaiend enthousiast. Snel, makkelijk én enorm smaakvol. Dit gehaktbrood recept is ontzettend eenvoudig, vraagt maar om een hand vol smaakmakers en het resultaat is een ontzettend smeuïg (zeker niet droog!) gehaktbrood.

Ik maak in dit recept een broodje van 800g, dat is voldoende voor 8 gemiddelde eters (of 6 stevige vleeseters). Ik maak bewust extra van dit heerlijke meatloaf, omdat ik de restjes de volgende dag minstens even lekker vindt. Snij het gehaktbrood dat over is in plakjes en bak ze even aan in de pan of in de airfryer om ze opnieuw op te warmen. Ontzettend gemakkelijk en dan kan je nog een dagje extra genieten van dit heerlijke recept.

gehaktbrood recept

Tips voor het allerlekkerste gehaktbrood recept

  • Gebruik het juiste gehakt. Met ongeveer 20% vetgehalte ga je een ideale combinatie hebben van smaak en vetten om het brood niet uit te drogen.
  • Fijne smaakmakers. Ik ga in deze smaak voor de klassieke ui en tijm die beide heel fijn gesneden zijn en mooi met het gehakt versmelten tijdens het bakken.
  • Kneed met je handen. In dit recept voeg je eieren toe voor binding, samen met melk en paneermeel. Met je handen ga je ontdekken of je broodje misschien nog net iets meer paneermeel nodig heeft (als het aan je vingers blijft kleven). Maak je handen een beetje vochtig met water en probeer een balletje van het deeg te rollen. Blijft het niet aan je handen kleven, dan is het gehaktbrood klaar om gevormd te worden.
  • Laat je gehaktbrood rusten. Minimaal 10 minuten, eventueel afgedekt met zilverfolie om de warmte te behouden. Dan snijdt het brood gemakkelijker en blijft het smeuïg.

Gehaktbrood recept in de airfryer of in de oven

Je kan dit gehaktbrood recept in de oven of in de airfryer maken. Ik lijst hier even de verschillen in bereidingswijze op:

In de airfryer – in bakaccessoire

  • Temperatuur: 180 °C
  • Baktijd: ca. 40 minuten
  • Bestrijken met ketchup (optioneel):
    • na 25 minuten
    • ca. 7 minuten voor het einde
  • Gaar bij: 70–72 °C kerntemperatuur indien je een vleesthermometer hebt

In de oven (hetelucht) – zonder vorm

  • Temperatuur: 180 °C
  • Tijd: ca. 50–60 minuten
  • Bestrijken met ketchup (optioneel):
    • na 30–35 minuten
    • ca. 10 minuten voor het einde
  • Gaar bij: 70–72 °C kerntemperatuur indien je een vleesthermometer hebt

Gehaktbrood

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:50 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:40 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 2 beoordelingen
8 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 eieren
  • 120 ml melk of runderfond
  • 100 g paneermeel + beetje extra indien plakkerig
  • 800 g gemengd gehakt mix van varken en rund
  • 100 g ketchup
  • 1 eetlepel bruine suiker optioneel

Instructies voor dit gehaktbrood

  • Snij de ui fijn en bak glazig samen met de gedroogde tijm, peper en zout in een pan. Laat afkoelen.
  • Klop in een grote kom de eieren los samen met de melk en voeg dan het paneermeel toe. Dit wordt een papperige brij, laat even intrekken.
  • Voeg het gehakt toe samen met 1 eetlepel van de ketchup.
  • Meng alles goed – het makkelijkst is met je handen – tot een egaal gehakt, dat niet meer aan je handen plakt. Als het nog te kleverig is, voeg dan een beetje extra paneermeel toe.

Bakken in de airfryer

  • Maak je handen een beetje nat en druk het deeg in je Airfryer bakvorm (of leg het in een dikke worstvorm op een grote bakplaat). Bak voor 40 minuten op 180°C in de airfryer. Bestrijk de bovenkant zo’n 15 minuten voor het einde met ketchup (voeg voor extra karamelisatie de suiker toe)  en laat mee bakken, herhaal nog eens zo’n 7 minuten voor het einde. Laat je gehaktbrood minstens 10 minuten afkoelen en snij dan aan.

Bakken in de oven

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Neem een bakplaat met kleine opstaande randjes, besmeer met wat olie of voeg een bakpapiertje toe. Vorm het gehakt met vochtige handen In een lange worst. Des te platter je de vorm maakt des te minder lang moet hij in de oven. Bak voor 50-60 minuten in de oven. Bestrijk het gehaktbroodje na 35 minuten met de ketchup (voeg voor extra karamelisatie de suiker toe)  en laat mee bakken, herhaal nog eens na 10 minuten. Laat je gehaktbrood minstens 10 minuten afkoelen en snij dan aan.

Heb je restjes?

  • Als ik over heb, snij ik het al in plakjes en bak ik het de volgende dag even aan of warm het opnieuw op in de airfryer. Nog steeds GODDELIJK lekker. :-)

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Veelgestelde vragen over gehaktbrood

1. Waarom droogt mijn gehaktbrood uit?

Een te mager gehaktmengsel en/of te weinig bindmiddelen (zoals paneermeel en ei) maakt het droog. Gebruik bij voorkeur gemengd gehakt (rund-varken) of voeg iets meer melk/fond of een extra ei toe voor smeuïgheid. 

2. Hoe voorkom ik dat gehaktbrood uit elkaar valt bij het snijden?

Het draait allemaal om een goede binding! Mix je gehakt goed met ei(en) én voldoende paneermeel of oud brood. Het mengsel moet stevig worden én niet kleven aan je handen als je ze wat vochtig hebt gemaakt. Laat het gehaktbrood na het bakken minstens 10 minuten rusten—dan snijdt het stukken makkelijker en zo blijft het mals en sappig.

3. Hoe lang moet gehaktbrood in de oven?

Dat hangt af van je gehaktbrood recept, als je voor een andere hoeveelheid gehakt kiest zou ik volgende baktijden aanhouden:

  • Een standaard gehaktbrood voor 4 (±500 g): ongeveer 30 – 40 minuten op 180 °C in de oven (30-35 minuten in de airfryer).
  • Grotere gehaktbroden (±1000 g) vragen minimaal 60-70 minuten op 180°C in de oven (50-60 minuten and de airfryer) .

4. Kan ik gehaktbrood invriezen?

Dat kan! Bewaar restjes in een lucht- of vacuümzak in de vriezer tot 2–3 maanden. Ontdooi in de koelkast en warm dan langzaam op in de pan of airfryer.

5. Moet ik gehaktbrood afdekken tijdens het bakken?

Dat mag je kiezen. Afdekken met folie zorgt voor een zachtere korst, maar als je hem vrij laat geeft dateen knapperige, gekaramelliseerde buitenkant. Je kunt ook in het begin afdekken en de folie de laatste 10 minuten wegnemen voor die mooie glans. Eens je het gehaktbrood hebt ingesmeerd kan je het niet meer afdekken, de glazuur gaat kleven.

6. Zijn er alternatieven voor paneermeel?

Ja, zeker als je geen broodkruim hebt of gluten wilt vermijden. Probeer haver, geplette granen of glutenvrije broodkruim als vervanger — ze werken prima om het vocht te binden. De smaak van je gehaktbrood zal hierdoor wel iets anders zijn.

gehaktbrood recept 4

Geniet van dit heerlijke gehaktbrood recept. Liefs, Ellen X

Ben je nog op zoek naar meer vlees recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de hoofdgerechten met vlees-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten. 

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept! 

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog goesting?

Bagel met zalm salade
Lunch
00:15

Bagel met gerookte zalm salade

quesadilla met avocado
Lunch
00:15

Zomerse quesadilla met avocado

salade met rode biet
Lunch
01:05

Salade met rode biet, gerookte forel, peperkoek en geit...

amandelcake met peer
Dessert
00:40

Amandelcake met peer en gember (suikervrij, glutenvrij,...

pasta met ricotta
Veggie
00:20

Pasta met ricotta en groene groenten

plaattaart met witloof
Lunch
00:30

Plaattaart met witloof, spek en peer

Charlotte met frambozen
Cake & taart
01:25

Charlotte met frambozen

chocolade bananenbrood
Cake & taart
00:55

Chocolade bananenbrood