Pompoen falafel
In een paar jaar tijd is falafel snel gestegen tot mijn nummer 5 van favoriete gerechten. Ik hou van de kruidige smaak, de textuur (zowel van de gebakken, maar ook wel zeker van de gefrituurde versie) en de manieren waarmee je ze kan combineren. Dat ze vegetarisch zijn is natuurlijk erg mooi meegenomen, zeker nu Het Lief vegetariër is. Maar soms heb je al eens zin in iets nieuws. Toen ik online verschillende varianten op de falafel zag passeren, maakte ik er zelf ook eentje, namelijk deze pompoen falafel!
Traditionele falafel wordt gemaakt van kikkererwten, wat look, bloem, kruiden en eventueel nog wat toevoegingen. Jammer genoeg wordt deze versie ook gefrituurd. Prima natuurlijk om zo af en toe eens van te genieten, maar ik heb zelf geen frietpot in huis dus daar moest ik een oplossing voor bedenken. Net zoals mijn vorige versie kan je deze rakkers dus prima in de pan/oven klaarmaken. Ik koos voor het laatste en dat werkte prima!
Deze falafels zijn bijna net zo gemakkelijk als de klassiekers, maar je moet alleen de pompoen stoven of koken. Hierbij een belangrijke noot: de pompoen kan nogal vochtig worden als je ze kookt. Probeer er daardoor zo veel mogelijk vocht uit te knijpen voor je ze bij het kikkererwten mengsel doet, zo kan je ze daarna het gemakkelijkste rollen. Serveer met het slaatje dat ik er bij maakte (lekkeur!) of gewoon met wat koude groentjes in een pita broodje. Succes gegarandeerd!
Ingrediënten
- 400g pompoen, in blokjes (ong. 1/2de flespompoen)
- 1 blik kikkererwten (400g)
- 100g bloem
- 1 teentje look
- 1 tl komijnpoeder
- handjevol verse peterselie
- 5 wortelen
- pitjes van 1 granaatappel
- 50g feta
Werkwijze
- Stoom, bak of kook de pompoen gaar. Laat afkoelen en probeer zo weinig mogelijk vocht te behouden.*
- Doe de pompoen samen met de kikkererwten, de peterselie en het gepelde teentje look in een kom en blend met een staafmixer tot een puree.
- Voeg de bloem en komijnpoeder toe, samen met wat peper en zout. Is het mengsel echt nog vochtig, voeg dan nog extra bloem toe.
- Laat het deegje een uur of twee opstijven in de koelkast zodat je er makkelijker balletjes van kan rollen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol ongeveer 24 balletjes van het deeg en plaats in het midden van de oven voor 25-30 minuten.
- Schil en rasp de wortelen fijn.
- Voeg de granaatappelpitjes toe en crumble er de feta over. Voeg eventueel wat fijngehakte peterselie toe.
Notes
*Je kan ook de pompoen droogdeppen met wat keukenrol. Des te minder vocht des te minder bloem met je later toevoegen.
Smakelijk!
Hey Ellen,
Denk je dat het pompoendeeg ook een dag op voorhand mag maken? Of gaat dit dan te droog worden?
Merci!
Dag Julie,
Nee dat moet kunnen volgens mij!
Liefs,
Ellen
Hallo Ellen, zouden deze ook ingevroren kunnen worden?
Bedankt!
Groetjes
Jessie