Omegabaars puttanesca

Summer, is that you?! Heerlijke toch hé, die warmere temperaturen. Hoog tijd dus om wat meer zomergerechten te gaan uitproberen. Zoals deze gebakken Omegabaars puttanesca bijvoorbeeld.
Op Instagram – volg je mij al? – deelde ik een (hele) tijd terug mijn bezoek aan de viskwekerij van de Omegabaars. Als persoon die graag milieubewuste en diervriendelijke keuzes maakt, maar ook van wetenschappelijk bewijsmateriaal houdt (dan komt de onderzoeker in mij terug naar boven), werd deze trip onvergetelijk.
De standaard voor biovlees ligt al hoog, maar bij vis is dit niet zo eenvoudig. Een biologische vis kunnen we niet echt definiëren, dus hoe kunnen we dan bewustere viskeuzes maken? Eén ding werd me al heel snel duidelijk bij mijn bezoek aan de kwekerij. Als er een milieubewuste én diervriendelijke gekweekte vis is, dan moet het de Omegabaars zijn.
Waarom Omegabaars?
- Omegabaars eet enkel plantaardige voeding (ik heb zelfs geproefd!) en is dus geen carnivoor.
- Dankzij de omega-3 rijke voeding, met veel lijnzaad en andere granen en groenten zit de vis ondanks zijn vegetarisch dieet toch vol goede vetzuren en voedingsstoffen.
- De Omegabaars is snel eenzaam en zit liefst met zoveel mogelijk in een bassin.
- Het afvalwater van de vissen wordt gebruikt om tomatenplanten te bemesten.
- Die tomatenserres vangen dan weer water op dat gebruikt wordt voor de Omegabaars. En de hitte die die serres produceren wordt gebruikt om het water de ideale temperatuur te geven voor de vis.
- Dankzij het gesloten ecosysteem is er geen kans op schadelijke stoffen of micro plastic deeltjes.
- Tot slot wordt het allemaal hier gekweekt bij ons in België, dus lokaler dan dit wordt het niet!

Na deze lofrede over de redenen waarom je eens Omegabaars op tafel moet zetten, mag ik natuurlijk niet vergeten dat de vis gewoon enorm lekker en smaakvol is. Na ons bezoek kregen we de vis rauw (carpacho, chevice) en gebakken voorgeschoteld. Deze witte vis is super toegankelijk, ook voor mensen die speciale vissen niet zo lekker vinden. Probeer dus volgende keer in plaats van kabeljauw, koolvis of pangasius eens om Omegabaars klaar te maken. Bijvoorbeeld in dit heerlijk receptje!
Ingrediënten
- 4 omegabaarsfilets
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 bouillonblokje
- 1 el kappertjes
- 20 zwarte olijven
- 200 g trostomaatjes
- 50 g Parmezaanse kaas gemalen
- 3 ansjovisfilets optioneel
- handjevol verse peterselie optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verkruimel het bouillonblokje en meng het onder de tomatenblokjes. Kruid naar maak met peper en zout. Gebruik je ansjovisfilets, hak ze dan fijn en doe ze bij de tomatenblokjes.
- Verdeel de tomatenblokjes over de bodem van een ovenschaal. Strooi hierover de olijven, kappertjes en leg bovenop de omegabaarsfilets. Kruid ze met peper en zout.
- Leg de trostomaatjes verspreid tussen de filets in de ovenschaal. Verdeel de Parmezaanse kaas over de filets en tomaatjes.
- Steek de ovenschotel in de oven voor 10-15 minuten tot de vis gaar is en de kaas lichtbruin.
- Serveer met je favoriete side dish, spaghetti, puree of een geroosterde aardappel.
Smakelijk!
Ook zo dol op Puttanesca? Ik maakte ook een eenpans 10-minuten spaghetti versie of de klassieke variant.
