Hoe geef ik een stressvrij etentje?

Of je nu met z’n tweetjes bent of met een hele bende. Eten doe je het toch liefst gezellig, zonder stress én met lekker eten. Ik probeer van elke avondmaaltijd toch heel bewust te genieten. Ik mocht van Carrefour hun Simply You box uittesten voor 4 personen. Aangezien wij nog maar met z’n tweetjes volwaardige maaltijden eten, maakte ik van de gelegenheid gebruik om ineens een mini-dinnerparty te hosten. Een stressvrij etentje uiteraard! Ik geef jullie graag mijn tips & tricks mee zodat jullie dit ook kunnen doen!

1.  Maak een weekmenu op zondagavond

Deze is voor sommigen de normaalste zaak van de wereld en al helemaal routine, voor anderen is het dan weer de grootste uitdaging om al vooruit te kijken naar de komende week. Kijk in je agenda wanneer je thuis bent en van een zelfgemaakte maaltijd wil genieten. Belangrijk is dat je ook bekijkt wanneer je naar de winkel kan gaan en wanneer je écht even tijd kan nemen om te koken. Uiteraard kan er tijdens de week nog van alles veranderen, maar door hier systematisch bij stil te staan, ga je beter ‘on the spot’ inschattingen kunnen maken en wordt het huishouden daardoor iets verlicht. Minder beslissingen op een dag = meer rust in je hoofd! Neem dus de beslissingen van eten alvast in het weekend wanneer je hoofd (nog niet te veel) met het werk bezig is.

2. Probeer geen Martha Steward te zijn

Okay, ik geef toe, zij heeft ook al meer op haar naam staan dan “beste huisvrouw” maar je begrijpt wat ik bedoel. Perfectie en orde nastreven is nooit goed, dat leer ik elke dag. Zelf koken kan soms al uitdagend genoeg zijn. Je hoeft dus echt niet elke dag helemaal from scratch iets vers te maken. Twee dagen na elkaar hetzelfde eten is ook écht wel dik oké. Ook wanneer je bezoek krijgt, al dan niet verwacht, hoef je niet altijd een assortiment aan dranken te voorzien of een nieuw recept uit te proberen. De meeste gasten zijn al heel blij wanneer zij eens de voeten onder tafel mogen schuiven en zijn dankbaar voor de gezellige babbel. Daar gaat het tenslotte toch om, niet?

Ik vind het trouwens altijd wel leuk om mijn tafel een beetje mooi te dekken. Dit hoef je zeker niet altijd te doen maar sfeer en gezelligheid zijn ook in mijn boek wel belangrijk tijdens een etentje. Ik haalde de laatste mooie herfsttakken uit een boeket dat klaar was voor de vuilbak en legde ze op tafel met wat kaarsjes. Twee minuten werk, 0 centjes investering en de tafel stond klaar. Heb je de mogelijkheid, kies dan voor buffetvorm en laat je gasten zelf opscheppen. Zo hoef je trouwens ook geen borden en bestek te dekken, weer wat extra tijd uitgespaard.

3. Geen tijd, bestel je boodschappen

We leven in een tijd waarin boodschappen online bestellen de normaalste zaak van de wereld is en ook ik maak er regelmatig gebruik van. Heb je bovendien geen inspiratie of weet je nooit wat je moet klaarmaken? Ga dan nog een stapje verder en kies voor een maaltijd box! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb al wel een en andere maaltijd box uitgeprobeerd. Daarom was ik extra benieuwd naar die van Carrefour. Ik boekte op woensdagavond de recepten voor de week erop. Je hebt keuze uit 10 recepten, waaronder 3 veggie opties (je kan kiezen uit vis, vlees, kindvriendelijk, veggie en uiteraard mixen onderling) en die spraken me meteen aan! Aangezien Mr. Kokerellen vegetariër is, kwam dit goed uit.

Het grootste voordeel van deze box werd me al snel duidelijk: je kan hem zelf op maandag gaan ophalen in een Carrefour winkel bij jou in de buurt! Wow, dit is een game changer! Gewoon even in je agenda kijken, in de winkel binnenspringen na het werk en je kan beginnen met koken. Ben je wel voorstander van het aanhuisleverings-principe? Dan kan dat ook, aan jou de keuze. De box is trouwens niet volgens abonnement formule, je kan zelf kiezen wanneer je opnieuw wil bestellen. Ideaal voor als je een weekje niet veel thuis bent of je geen zin hebt om zelf te koken. De boodschappen worden in een grote doos meegegeven en zijn onderverdeeld per recept.

4. Voor grote(re) etentjes: prep zoveel mogelijk

Maak geen maaltijd waarbij je uren achter het vuur kan staan, of alles à la minute moet klaarmaken. Ook voor je gasten is het niet leuk wanneer de gastvrouw heel de tijd in de keuken verdwijnt. Ik ging aan de slag een uurtje voor de gasten arriveerden met de drie recepten. Het viel me op dat er heel veel groenten al gesneden in hun verpakking zaten. Dat scheelt je heel wat tijd in het prepwerk. Keerzijde van de medaille is wel dat je er vanuit moet gaan dat je een heleboel plastiekafval genereert.

Ik zette alvast de oven op (want de drie gerechten werden in de oven afgewerkt) en starte met de voorbereidingen. Ovengerechten zijn altijd fantastisch voor grote groepen, de oven doet het finale werk en jij kan lekker mee een glaasje drinken. De voorbereidingstijd op de receptfiches was voor mij een beetje krap berekend, maar de recepten waren enorm makkelijk te volgen en uit te voeren. Toen de eerste keer de bel ging stonden de ovenschotels klaar om in de oven te gaan. Perfect timing! 

5. Schakel je mede-eters in

De laatste finishing touches van de maaltijd hoeven echt niet alleen door de gastvrouw te gebeuren. Mijn pasta moest nog afgegoten worden, de wijn moest geserveerd worden en de kerstomaatjes moesten nog gesneden worden. Drie (al dan niet Chineese haha) vrijwilligers waren maar al te graag assistent. Leuk toch om met z’n allen de laatste hand aan de maaltijd te leggen. Ik heb nog nooit iemand gehad die dat tegen zijn zin deed. Durven vragen is de boodschap!

 

Ziezo, dit waren mijn tips om jouw volgende maaltijd nét iets meer relaxed te laten verlopen. Heb jij nog tips of tricks die jij toepast? Ik hoor het graag in de comments. Ben je zelf ook benieuwd geworden naar de Simply You box? Je kan hem volledig vrijblijvend (zonder abonnement) bestellen en je krijgt bij je eerste bestelling 10 euro korting!

Deze blogpost werd geschreven in samenwerking met Carrefour. Wil je meer weten of betaalde samenwerkingen? Klik dan hier om mijn disclaimer te lezen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.