Garnaalkroketten op Oostendse wijze

Vandaag kom ik bij jullie met een iets meer atypisch gerechtje naar Kokerellen standaarden. Een heerlijke – en zelfgemaakte – garnaalkroket. Maar niet zomaar een garnaalkroketje, nee naar het recept van Belgisch sterrenchef Willem Hiele. Niet alleen stond ‘zelf eens garnalen pellen’ op mijn wil-ik-ooit-eens-doen-lijstje, maar ook het maken van een kaas/garnaalkroket stond daar op te pronken. Hoog tijd dus om daar eens iets aan te doen. Met de vakantie in het vooruitzicht leek het me de ideale moment. Iets meer tijd om eens rustig, op’t gemak, een wat uitdagender receptje te proberen. Mocht je zelf er ook zo over denken, ga gerust aan de slag! Het receptje vind je hier onderaan.
Als jullie mij al een tijdje volgen, dan weet je dat ik jaarlijks samenwerk met Bru, het natuurlijk sprankelend mineraalwater dat hier uit onze Belgische bodem komt. Hun kernboodschap Eet Lokaal Drink Lokaal is iets waar ik me helemaal in kan vinden. Zo doe ik zelf mijn uiterste best om zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokale fruit- en groentensoorten te gebruiken in mijn gerechten. Hier op de blog, maar vooral ook in mijn eigen keuken. Maar wat ik vaak nog vergeet is dat Lokaal Drinken ook belangrijk en waardevol is. Bij deze is mijn voornemen om meer lokaal te drinken weer aangesterkt. :)
Bru sloeg de handen in elkaar met drie Belgische topchefs die het hun missie gemaakt hebben om enkel te werken met lokale en streekgebonden producten. De garnalen die Willem Hiele gebruikt in zijn garnaalkroketten zijn steeds vers gevangen uit de Noordzee (dat kan ik helaas niet zeggen over die van mij haha!) en alle andere ingrediënten die hij in zijn keuken gebruikt worden aangekocht binnen een straal van een uurtje rijden. Ik zou zeggen, rij een keertje naar de zee of haal anders je ongepelde garnalen in de supermarkt. Serveer jezelf een fijn muziekje en ga al mediterend aan de slag om heel wat kleine garnaaltjes te pellen voor deze heerlijke garnaalkroketten.


Ingrediënten
- 60 gram boter
- 60 gram bloem + bloem om te paneren
- 500 ml melk
- 2,5 gram zout
- 2,5 gram cayennepeper
- 1 blaadje gelatine
- 300 gram gepelde garnalen*
- 1 eiwit
- Panko/broodkruim
Als je je garnaal jus zelf wil maken (gebruik garnalen fond als alternatief)
- 2 stengels selder
- 2 sjalotten
- 1 wortel
- een handjevol tijm/een laurierblaadje
- 3 teentjes look
Instructies
Voor de garnaal jus
- Pel de garnalen. Hou het vlees van de garnalen opzij voor de vulling. Stoof de pellen vervolgens in een pan met de stengels selder, sjalotten, wortel, tijm/laurier en 3 tenen look. Zet de groenten onder water. Laat de jus 20 minuten pruttelen. Zeef hierna de bouillon en laat inkoken tot er nog een halve liter over blijft.
- Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer met een houten lepel of garde tot een egaal mengsel en laat bakken tot je de geur van koekjes ruikt.
- Week het gelatineblaadje in koud water. Voeg ondertussen de melk bij de jus van garnaal die we eerder maakte, smaen met het zout en cayennepeper. Verwarm tot net onder het kookpunt.
- Giet de melk stap voor stap bij de roux, voortdurend kloppend met je garde tot een glad mengsel tot alle vloeistop op is. Breng kort aan de kook om de roux in te dikken. Draai het vuur uit. Voeg de garnalen toe en het gelatineblaadje.
- Bekleed een schaal met bakpapier en giet daar het mengsel in uit. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen in de ijskast. Snij of schep er daarna de vormpjes van naar keuze.
- Voor het paneren bereid je drie schaaltjes voor: eentje met bloem, eentje met eiwit en eentje met de panko en/of het broodkruim. Frituur de garnaalkroketten op 170°C tot ze goudbruin zijn of bak ze in de Airfryer (dat deed ik!). Voor de Airfryer moet je wel een beetje neutrale olie over de garnaalkroketten verdelen.
- Serveer deze heerlijke lokale garnaalkroketten van Chef Willem Hiele met een glaasje lokale parels van BRU! Smakelijk! :)
Notities

Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.