Review: waarom Oostende mij misschien toch een kustliefhebber maakt?

(c) Oostende

Oostende?

Eerlijk? Ik ben geen zee-persoon. Ik ben meer zo’n ‘ik wandel graag in de bossen’ mens dat haar voeten liever in het gras laat neerstrijken dan in het zand op het strand. Maar ik moet toegeven, als het op vis aankomt, smaakt die het allerbeste aan de zee. Moet ik dus mijn mening bijschaven over de Belgische kust? In Oostende denken ze van wel! 

Ik werd vorige week uitgenodigd – samen met een leuke bende foodie friends – door het nieuwe culinaire platform Food’Oostende om het horeca leven van dichtbij te komen inspecteren. En dat heeft duidelijk een upgrade gekregen. Denk jij ook nog steeds aan de menige brasseries langs de dijk met allemaal diezelfde salade geitenkaas, vol-au-vent en goedgevulde wafels? De cuisine van Oostende heeft duidelijk een metamorfose ondergaan. 

(c) Oostende

Aan de oever…

Zo maakte ik eerst en vooral kennis met de Oosteroever, een nieuw deel van Oostende waar ik nog nooit geweest was. Te bereiken via een gratis overzetboot (leuk!) vanuit het centrum kom je in een autoluwgedeelte van de stad waar je mooie natuurwandelingen kan maken, aan het – rustigere strand kan liggen, of bij één van de (ver)nieuw(d)e restaurants. 

We werden verwelkomd in het nieuwe Resto Marina met voor de deur een visserboot waarop verschillende Oostendse chefs van Food’Oostende (én van de North Sea Chefs waar ik al eerder over schreef) ons stonden op te wachten. We kregen een crash course in de fantastische ‘bijvangst’ uit de Noordzee waarmee we later zelf aan de slag zouden gaan, zoals horsmakreel, zeekat, scheermes, rode poon, noem maar op! Er werd ons uitgelegd hoe we de vissen konden herkennen, keuren én hoe we ze moeten fileren. Maar eerlijk gezegd laat ik dat liever aan de professionals over. :) 

Handen uit de mouwen

Daarna werden we zelf aan het werk gezet en stak iedereen dan ook de handen uit de mouwen. De gerechtjes werden verdeeld en ik zette me snel aan de groentes zoals je vast in mijn stories op Intagram wel kon zien (veilig haven, je kent het wel). De chefs liepen rond en deelden de heel de avond tips & tricks met ons over vis, maar ook over allerlei zeekruiden en groenten waar ik nog nooit van gehoord had. Wat was het lekker! Nadien gingen de gsm’s aan de kant en konden we de benen onder tafel steken. 

Wat een gezellige bende chefs, met een moderne visie op koken mét oog voor de natuur en de visvangst. Ik ben fan! En je hoeft dus echt geen schrik meer te hebben voor die duffe, gedeteerde brasseries in Oostende. Genoeg fancy plekjes om je culinaire hart te luchten. Ik kreeg de kans om volgende chefs te ontmoeten, en ik ben zeker dat je bij elk van hen héérlijk kan eten:

À l’Ostendaise

Wil je zelf ook graag de culinariteit van Oostende aan de tand voelen? Dan heb ik goed nieuws! Tijdens À l’Ostendaise op zaterdag 22 en zondag 23 slaan de Oostendse chefs opnieuw de handen in mekaar om voor hun publiek het beste uit de Noordzee klaar te maken. Als je wil komen proeven, tis de moment!

Merci aan Stad Oostende voor de gezellige avond!

Ik schreef deze blogpost in samenwerking met Food’Oostende, maar uiteraard – zoals altijd – geef ik mijn persoonlijke mening zonder inmenging van de klant! Lees er meer over in mijn disclaimer.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *