Zelf je eigen bento maken!

De lezers die mij al een tijdje volgen, weten dat ik afgelopen juni (omg, ik ontdek nu dat dat écht al bijna een jaar geleden is) naar Japan ging. Daar ontdekte ik de Japanse keuken met al zijn pracht en praal. Dat kan je letterlijk nemen! Ik vloog zalig met ANA (ik heb best stresshandjes tijdens het vliegen, dus ik was enorm dankbaar) & zag vliegende sushi, rauwe (bewegende) inktvis & een heleboel prachtig versierde bentoboxen geëtaleerd overal waar je keek. Toen ANA me contacteerde om te vragen of ik iets over bentoboxen wilde schrijven, kon ik dan ook niet anders dan ja zeggen. Ik wilde het altijd zelf al eens proberen.

ANA (All Nippon Airways) is dus een Japanse luchtvaartmaatschappij die nu ook in Europa meer en meer actief is. Toevallig dus dat ze mij nu contacteerden, terwijl ik in juni effectief met hen had gevlogen. ANA maakte de laatste maanden een reeks over de Japanse cultuur en legt de nadruk op “Eén kans, één ontmoeting” en dat kan ik alleen maar beamen. Dit was zeker en vast de beste vlucht die ik ooit nam. Het personeel was super vriendelijk, lief en zorgzaam. Ik voelde mij helemaal op mijn gemak. Ook het eten was meer dan gemiddeld (voor airplane food dan toch :D) dus ik kan ze alleen maar aanraden.

Zoals je in de video kan zien, wordt er in Japan ontzettend veel zorg besteed aan de maaltijden. Ze vertellen bijna een verhaal! Ik vind dit ontzettend fascinerend. Dit merkte ik tijdens mijn bezoek ook. Elke maaltijd werd zorgvuldig samengesteld met de beste ingrediënten en werd mooi gepresenteerd. Ook was iedereen ontzettend behulpzaam (we hadden iemand met notenallergie bij!) en alles was oh-zo-proper. Dat je je niet voorstellen! :) Ik heb ontzettend van mijn tijd daar genoten. Ik kan je alvast vertellen dat je Japan op je travellist moet zetten! Check alvast bovenstaande link voor alle filmpjes over de Japanse cultuur.

Natuurlijk wilde ik zelf ook eens zo’n bentobox uitproberen, dus ging ik aan de slag! Om het een haalbaar receptje te maken voor iedereen, vormde ik de traditionele varianten met rauwe vis en dergelijke om tot een “Westerse versie” met groentenballetjes en neutrale rijstmannetjes die door iedereen (groot & klein) gesmaakt kunnen worden. Super leuk om je eens mee bezig te houden, het resultaat ziet er best mooi uit & natuurlijk is het heerlijk om zo ’s middags je lunch op te eten.

Bento box inspo

No ratings yet

Ingrediënten
  

 • 100 g sushirijst*
 • 8 groentenballetjes/falafel
 • Een paar blaadjes kropsla
 • 1/2 de komkommer
 • 2 wortelen
 • 1 nori-vel om figuurtjes uit te snijden
 • Dipsausje: zoetzuur/hummus/sojasaus

Instructies
 

 • Kook de sushirijst volgens de instructies. Het is de bedoeling dat hij goed plakkerig is op het einde. Laat afkoelen.
 • Bedek de bodem en zijkanten met wat kropsla om een mooi "bedje" te maken.
 • Bak de balletjes rondom bruin in een pan met wat olie. Laat ook afkoelen.
 • Schil en snij de komkommer en wortel in lange dunne plankjes. Neem een koekjesvorm en druk hier figuurtjes uit (ik had een hartje).
 • Neem een beetje rijst en vorm het met je handen tot een rondje of de vorm die je wenst (handen wat vochtig maken kan helpen). Je kan ook een koekjesvorm gebruiken of een echte uitdrukvorm voor sushifiguurtjes.
 • Knip leuke gezichtjes uit het vel nori en leg op de gevormde rijstballetjes. Als het niet meteen plakt, kan je je vinger even nat maken.
 • Zorg dat je bento goed afsluit en serveer met een dipsausje naar keuze (best apart meenemen).

Notities

*of een andere korte rijstsoort kan ook!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Smakelijk!

Dit is een gesponsorde post.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.