5 gemakkelijke tips voor minder afval

Gezond leven en gezonde voeding is voor mij meer dan eten alleen. Het is ook op een gezonde manier omgaan met anderen, met de omgeving, met het milieu. Zoals jullie wel weten ben ik voorstander van biologisch vlees (kwaliteit boven kwantiteit), hou ik van lokale en seizoensgebonden producten en let ik echt wel op de herkomst van producten en de visie van merken. Daarnaast hou ik me de laatste tijd ook meer bezig met afval, of toch met het vermijden ervan. Niet compleet, dat is me nét even een brug te ver. Maar elk beetje helpt (zoals bij vele dingen), en dus draag ik graag mijn steentje bij. Afval verminderen is absoluut niet moeilijk en je hoeft er zelfs amper extra moeite voor te doen. Ik geef jullie vandaag 5 gemakkelijke tips mee die jullie vandaag nog kunnen uitproberen.

1.  Heb je de keuze? Kies dan voor een glazen pot i.p.v. een plastieken/blik

Dit was zeker iets waar ik zelf amper bij stilstond vroeger. Ik heb echt mijn ‘vaste waarden’ als ik ga winkelen. Dit zijn producten die ik steeds opnieuw terug in mijn mandje leg. Maar toen ik wat bewuster bezig was met afval en verpakkingen, besefte ik dat voor veel van mijn boodschappen er een beter-voor-het-mileu alternatief bestond. Zo koop ik nu pindakaas, tomatensaus en peulvruchten en bonen, in een glazen pot. Even gemakkelijk, hetzelfde van prijs en je kan het glas gewoon recycleren in de glasbak.

2. Neem verse groenten uit de bakken

Bij de meeste supermarkten heb je enerzijds groenten uit groentebakken en anderzijds groenten uit de koelkast. Er zijn twee redenen om voor optie 1 te kiezen. Ten eerste zijn je groenten het meest vers als je ze uit de bakken neemt, blijven ze dus veel langer houdbaar en zijn ze niet individueel verpakt in plastiek. Ten tweede kan je zo meerdere groenten en fruit in 1 zakje doen om extra plastiekafval uit te sparen. Dit mag hoor! :) Vele mensen weten dit niet, maar als het fruit gewogen wordt aan de kassa neemt de kassierster gewoon het nodige uit de zak.

3. Maak je eigen snacks/lunch

Deze zal je waarschijnlijk niet elke dag lukken (mij ook niet hoor!), maar waar ik me dood aan erger is dat als ik dan toch een gezonde lunch wil kopen in de winkel, ik verplicht word om een salade te nemen die boordevol plastiek zit. Vaak zitten de dressing, croutons, kaas, etc.. allemaal apart verpakt. Ook snacks hebben vaak onnodige verpakkingen. Kies daarom voor het maken van je eigen lunch en neem een herbruikbare brooddoos mee. Ben je zelfs zover dat je je eigen snacks maakt? Neem dan ook deze in een herbruikbare verpakking mee of rol ze op in bakpapier, dat mag zo bij het papier!

4. Recycleer

Zo vanzelfsprekend voor sommigen, voor anderen dan weer helemaal niet. Je hoeft zelfs je koopgewoonten totaal niet te veranderen. Alleen al door de manier waarop je je afval weggooit kan je een groot verschil maken. Gooi niet alles bij het restafval maar kijk naar de bestanddelen. Vaak bestaat een verpakking deels uit papier en uit plastiek. Scheid het papier en gooi dat bij het papierafval. Druk je lege (melk)brikken plat zodat ze minder plaats innemen en crush je blikjes frisdrank/conserven (dit is best leuk om te doen, haha). Zo kan je veel meer in je PMD zak kwijt dan je denkt. Bovendien is restafval het allerduurst. Niet alleen goed voor het milieu dus om te sorteren, maar ook voor je eigen portefeuille.

5. Investeer in goede bewaarpotjes, een keukenvod en drinkfles

Kleine aanpassingen thuis kunnen nog heel wat afval reduceren. Gebruik bewaarpotjes (ik heb deze van Ikea, voordelig en er blijft geen geur in hangen omdat ze van glas zijn – aanrader!) om je maaltijdrestjes in te bewaren in plaats van plastiekfolie. Koop een keukenvod om je tafel mee proper te maken en gesmos mee op te kuisen. Veel voordeliger dan die rollen keukenpapier die er anders doorvliegen. Ook een drinkbus kan zo zijn bijdrage leveren. Ik heb er altijd eentje bij, in de auto, op het werk en zelfs thuis. Heel gemakkelijk. Je hoeft niet met flessen water te sleuren, je hebt altijd drinken bij en je kan zo gemakkelijk in de gaten houden of je aan je dagelijkse behoefte komt.

Et voila, dat waren alvast 5 gemakkelijke tips die je leven wat meer afvalvrij kunnen maken. Geen enkele van deze tips lijkt onmogelijk, toch? Probeer jij ze eens uit? Welke tips heb jij nog voor mij en mijn lezers die gemakkelijk zijn om door te voeren? Laat ze hieronder achter in de comments. Zo kunnen we nog iets opsteken van elkaar. ;)8 gedachten over “5 gemakkelijke tips voor minder afval”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.