Ga terug
Recept afdrukken
5 van 5 stemmen

De allerlekkerste wortelcake

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Porties: 12 cupcakes of 1 kleine cake*

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 320 gram + 2 el zelfrijzende bloem
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram lichtbruine suiker
  • 320 gram wortels (ong. 3) geraspt
  • 4 eieren
  • 320 ml neutrale olie ik gebruik lijnzaadolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat optioneel

Voor de topping:

  • 160 gram roomkaas op kamertemperatuur (Philadelphia bijvoorbeeld)
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract optioneel

Instructies

Voor de wortelcake:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de wortelen in een kom en meng hier 1 eetlepel bloem onder. Dit zorgt er voor dat de worteltjes mooi verdeeld worden over het deeg.
  • Doe de suiker (witte en bruine), olie en eieren in een grote kom. Mix goed door.
  • Voeg dan de bloem, kaneel en nootmuskaat toe. Meng met een garde tot de bloem net opgenomen is. Klop niet te veel, dan wordt het deeg taai. Schep er dan de wortelen doorheen.
  • Bekleed een lange bakvorm met bakpapier en giet het deeg erin. Strijk de bovenkant mooi glad.
  • Bak in de oven voor 55-65 minuten. Check na 55 minuten met een tandenstoker in het midden van de cupcakes of er nog nat deeg aan hangt. Is de tandenstoker droog, dan is de cake klaar.
  • Laat de wortelcake afkoelen op een koelrek terwijl je de eenvoudige roomkaastopping maakt.

Voor de topping:

  • Meng de roomkaas en boter met elkaar met een garde zodat je een egale massa krijgt.
  • Voeg eventueel het vanille-extract toe. Zeef het poedersuiker en voeg ook toe. Is je topping nog wat dik, voeg dan de eetlepel water toe.
  • Bestrijk de afgekoelde cake royaal met topping. Smullen maar!

Notities

*Wil je liever cupcakes maken? Dat kan ook! Voor 12 cupcakes heb je de helft van de het deeg nodig (dus deel alle ingrediënten door twee) en ze moeten ongeveer 22-25 minuten in de oven. Succes!