Recept afdrukken

Wildstoofvlees

Porties: 4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kg hertenstoofvlees of everzwijn of rund
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 flesje donkere Ciney of een ander zacht bruin bier
  • 400 ml wildfond
  • 1 eetlepel Luikse siroop
  • 2 eetlepels graantjesmosterd
  • 2 sneetjes kruidige peperkoek met gember

Optioneel voor nog meer smaak: klontje boter, 1 ui, 2 teentjes look, gedroogd laurierblaadje, kaneelstok, verse gember, kruidnagel, nootmuskaat, groentjes voor in de stoverij, …

    Instructies

    • Zet een braadpan (liefst met dikke bodeop het vuur. Doe er wat olijfolie in (of wat boteen laat warm worden. Gebruik je ui en look? Snij ze dan fijn en voeg ze nu toe en bak glazig voor 2 minuten.
    • Voeg het stoofvlees toe en bak op hoog vuur rondom bruin. Het vlees bakken we nu niet gaar maar we willen het gewoon dichtschroeien. Kruid met peper en zout.
    • Voeg de bloem toe en meng onder het vlees. Bak 30 seconden tot de rauwe bloem verdwijnt en blus dan met de fond en het bier en een glaasje water. Doe er ook de Luikse stroop bij. Gebruik je nog andere toevoegingen? Doe ze dan nu bij in je braadpan.
    • Neem de sneetjes peperkoek en besmeer ze met de mosterd. Leg ze met de mosterd naar beneden op het stoofvlees en breng aan de kook op een laag vuur.
    • Draai het vuur zo laag mogelijk, zet de deksel op de pot en laat het vlees garen gedurende 3 à 3,5 uur. Roer regelmatig om. Wordt het geheel te droog, voeg dan een glaasje water toe.
    • Roer nog een laatste keer goed om en verwijder de hele kruiden als je die gebruikt hebt.
    • Serveer het stoofvlees met je favoriete aardappelbereiding, groentes en natuurlijk appelmoes!