Ga terug
+ servings

Romige rijstpap maken

Totale bereidingstijd 00uur:40 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:35 minuten
Bereidingstijd 00uur:05 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

4.97 van 27 beoordelingen
4 grote porties

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 125 gram dessertrijst
  • 15 tal draadjes safraan
  • 1 vanillepeul + 2 eetlepels suiker of 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml slagroom optioneel

Voor de brûlée topping

  • 4 eetlepels kristal/rietsuiker

  • Doe de melk in een grote pot met dikke bodem en breng aan de kook. Voeg de safraan draadjes toe, snij de vanillepeul doormidden en voeg samen met de suiker toe. Voeg ook een klein snuifje zout toe.
  • Draai het vuur laag zodra de melk kookt en voeg de rijst toe. Laat de melk op laag vuur pruttelen. Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem gaat kleven, elke 3-4 minuten. Na 35-40 minuten is de rijstpap mooi ingedikt, de rijst beetgaar maar de pap is nog vrij lopend. Dit is de bedoeling. De pap zou even aan je houten lepel moeten blijven hangen maar dan er vrij snel aflopen.
  • Draai het vuur uit en doe de rijstpap in een kom. Dek af met plastiekfolie, rechtstreeks op de rijstpap om vel te voorkomen. Zet in de koelkast en laat volledig afkoelen.
  • Eens afgekoeld klop de slagroom stijf en schep onder de rijstpap voor een super smeuïg eindresultaat. Serveer in een grote kom of in mooie glaasjes. Let wel op dat je glaasjes gebruikt die voor de oven gemaakt zijn als je de brûlée topping gaat maken onder de grill.

Voor de brûlée topping

  • Verdeel de suiker over de bovenkant van de rijstpap en zet even onder de grill in je oven tot de suiker gekarameliseerd is of brandt af met een gasbrander gemaakt voor koken.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!