7 tips voor zalige stressvrije feestdagen (& een kerstbrunch)

Kerst komt al piepen om de hoek, en waarschijnlijk hebben de meesten van jullie er al wel een eerste kerstetentje of -drankje opzitten. De feestdagen draaien om gezelligheid, vrienden en familie, het gezellig samen zijn, maar toch hoor ik regelmatig dat er tijdens het hosten van deze party’s ook heel wat stress bij komt kijken. Ik heb zelf maar weinig gastvrouwen of -heren zelf ook zien genieten tijdens zo’n bijeenkomst. Daar wil ik graag bij helpen. Samen met Bru, het parelende water, geef ik jullie vandaag dan ook mijn top-tips mee om er een stressvrije periode van te maken. Zo kan je dubbel en dik genieten van elkaars gezelschap en de tijd nemen om echt ‘samen te zijn’.

Om deze blogpost vorm te geven, moest ik natuurlijk mooie beelden hebben. Wat beter om dan gewoon zelf de eerste kerstbrunch van het jaar te organiseren! Zo kon ik meteen mijn eigen tips aan de tand voelen. De tafel mocht er wezen, het gezelschap was dik in orde (veel liefde voor mijn vrienden die zich altijd willen opofferen voor mij :D) & het eten werd duidelijk gesmaakt! En dat allemaal zonder stress, met de voeten onder tafel. Ik denk dat we zo wel 4 uurtjes lekker hebben zitten kletsen. Er is toch niets zaliger?

Maar natuurlijk komen jullie voor deze magische tips, dus ik hou jullie niet langer in spanning:

 1. Verdeel de taken.
  Ben jij de gastvrouw of gastheer? Dat wil niet zeggen dat je gezelschap niets anders kan doen, dan aanschuiven aan tafel. Denk na over de dingen die je graag zelf doet (bij mij is dat het eten). Ik ben minder goed in tafel decoratie, dus dat besteed ik graag uit. En wel drank, dat kan iedereen! Geef iedereen een taak of laat iedereen wat mee brengen. Het is veel leuker om samen iets te creëren en er dan van te genieten.
 2. Plan goed op voorhand.
  Kijk goed in je agenda voor je een datum bevestigt. Heb je de dag ervoor nog een ontzettend drukke werkdag of is het de derde dag feesten op rij? Kies dan voor een alternatieve datum. Wie zegt dat je geen kerstfeestje kan organiseren in het eerste deel van december of zelfs begin januari nog? Dan heeft iedereen tenminste nog wat plaats in zijn maag voor al dat lekkere eten. ;)
 3. Kies je gerechten zorgvuldig.
  Ik kies ALTIJD voor gerechten die ik op voorhand kan voorbereiden. Hapjes of hoofdschotels die in de oven kunnen zijn dan ideaal, zeker in combinatie met wat koude gerechten waar je tijdens het feest niets meer aan moet doen. Je doet het prepwerk voor je gasten komen, of zelfs de dag op voorhand al, en je hoeft alleen de oven zijn werk nog te laten doen. Wil je toch tijdens het feest nog wat final touches aanbrengen. Haal er dan 2 of 3 gasten bij. Er zijn altijd mensen die graag de handen uit te mouwen steken en zo kan je ineens in de keuken ook een feestje bouwen.
 4. Je hoeft niet te overtreffen.
  Kies gerechten die je al eens maakte of waar je je zeker over voelt dat ze gaan lukken. Dat is al een stress factor minder. Mensen eten liever iets dat ze kennen dat lekker is, dan iets nieuws waarvan niemand weet hoe het moet smaken! De feestdagen zijn géén competitie. Het gaat net over het genieten met familie en vrienden, niet over de best geroosterde kalkoen of het meest decadente nagerecht. Laat je aandacht liever gaan naar dat familielid dat je al een tijdje niet meer zag, dan naar de oven of braadpan om het eten voortdurend in de gaten te houden.
 5. Deco mania zonder kosten.
  Natuurlijk wil je het liefst van al elk jaar een mooie (nieuwe) kersttafel, maar dat kost al snel héél wat geld. Kies je basics in glas of wit en werk dan met wat kleine kleuraccenten, zoals theelichtjes of wat mini-kerstballetjes. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Of heb je een gast die zelf helemaal into deco is? Laat hem/haar wat magic meebrengen en je kersttafel omtoveren. Hoef jij je er al niets meer van aan te trekken!
 6. Laat pakjes achterwege.
  Iets wat mij veel meer stress bezorgd dan eten maken: het juiste cadeautje kopen. Ik weet niet wat het is, maar ik word er gewoonweg zenuwachtig van. Ik blijf twijfelen en weet nooit zeker of de ontvanger zijn/haar pakje nu wel écht leuk vindt. Mijn feestdagen zijn vrij pakjes-loos en daar kies ik heel bewust voor. Ik spendeer de tijd die ik anders in de winkelstraat moet doorbrengen (samen met de rest van de wereldbevolking, ugh) liever met de mensen om wie ik geef. Neem extra de tijd om na het eten nog gezellig na te babbelen, of kijk samen een kerstfilm, of mijn favoriet: gezelschapspelletjes!
 7. Sla de handen in elkaar.
  Je zag hem al voorbij komen, maar wat voor mij een feest onvergetelijk en meteen ook stressvrij maakt is dat gewoon iedereen zijn steentje bijdraagt. Verdeel de taken op voorhand, laat iedereen iets doen wat hij/zij leuk vindt en geniet! Ook tijdens de afwas. Haal een stapel handdoeken boven, duidt wat (Chinese) vrijwilligers aan en zet wat leuke kerstmuziek op. Wedden dat niet alleen de afwas in een mum van tijd gebeurd is, maar dat ook de beste dansmoves bovengehaald worden? Zo kan iedereen als de party afgelopen is, heerlijk in de zetel ploffen!

Voila, dit waren ze! Mijn tips voor een stressvrije, maar zalige periode. Ik kijk er ontzettend naar uit! En heb je nog inspiratie nodig voor je volgende kerstbrunch? Dan geef ik je hieronder nog graag de receptjes mee die ik klaarmaakte voor de mijne:

Rest er mij enkel nog jullie een fantastische periode toe te wensen!

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Bru. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.