Ga terug
+ servings

Hele kip in de oven met wintergroenten

Totale bereidingstijd 01uur:50 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:20 minuten
Bereidingstijd 01uur:30 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

4.29 van 7 beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 1 hoevekip +-1 5 kilogram
  • 1 gele ui
  • 3 teentjes look
  • 1 wortel
  • 35 gram boter
  • 3 takjes rozemarijn

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels Maille L’originale mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing

Voor de wintergroenten:

  • Wintergroenten ik nam wortel pastinaak en rode ui
  • Een takje rozemarijn gedroogd kan ook

Voor het serveren:

  • Je favoriete aardappel bereiding aka kroketjes? ;)
  • Appelmoes

Voor de kip:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
  • Haal de kip uit de koelkast en droog de buitenkant met een keukenpapiertje zodat het vel schoon en vochtvrij is. Knip eventuele koordjes waarmee de kip is gebonden door en verwijder ze.
  • Snij 1 grote ui in 8 stukken. Laat de schil aan de teentjes look. Schil 1 wortel en snij in grove stukken.
  • Snij de boter in kleine stukjes.
  • Steek de ui, look, wortel boter en de rozemarijntakjes afwisselend in de holte van de kip zodat de smaken goed verdeeld worden.
  • Meng de Maille L’originale mosterd met de olijfolie en de honing tot een egale en dressing. Besmeer de kip volledig en royaal met de dressing met een kwastje of met je handen.

Wintergroenten:

  • Schil en snij 1 wortel in grove stukken, pel de rode uien en snij in 4 stukken. Was 2 pastinaken en halveer ze over de lange zijde. Snij daarna in grove stukken.
  • Hak wat van de rozemarijnblaadjes fijn.
  • Leg alles in de braadslede goed door elkaar. Verdeel er wat van de rozemarijn over.
  • Leg de voorbereide kip op de wintergroenten in de braadslede. Kruid zowel de kip als de groenten royaal met peper en zout en plaats onderaan in de oven voor 1,5 uur.
  • Wil je de buitenkant extra goudbruin? Open dan om de 20 minuten de oven en strijk de kip met de vrijgekomen olie in langs de buitenkant. Zo krijgt de kip een krokanter korstje.
  • Tegen het eind van de baktijd kunnen de vleugeltjes van de kip wat donker worden. Dat komt vooral door de dressing die mee karameliseert. Dat smaakt heerlijk. ;) Heb je dit liever niet, leg dan een velletje aluminiumfolie over de kip maar probeer zo weinig mogelijk van het vel te raken, het zou kunnen plakken.
  • Haal de kip en de groentjes na 1,5 uur uit de oven en laat minimaal 15 minuten onder aluminiumfolie afkoelen. Zo wordt de kip extra sappig. Sla deze stap zeker niet over.
  • De beetgare wintergroenten serveer ik het liefst in een aparte schaal dan de kip, zodat eventuele sappen niet tussen de wintergroenten belanden. Maar je zou ook gewoon de gehele ovenschaal op tafel kunnen zetten.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!