Ga terug
+ servings

Hartige taart met butternut, zoete aardappel en rode ui

Totale bereidingstijd 01uur:30 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:30 minuten
Bereidingstijd 01uur:00 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

5 van 7 beoordelingen
6 personen

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 1 gele ui
  • 3 teentjes look
  • 2 eetlepels zachte mosterd optioneel
  • 100 g geraspte gemalen kaas ik nam Emmental
  • 1 butternut pompoen
  • 1 middelgrote zoete aardappel
  • 2 rode uien
  • Een paar takjes verse tijm

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snij de gele uien in ringen en hak de look fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in ketel/pan en stoof de uien tot goudbruin aan op medium vuur. Voeg na een minuutje of 5 de fijngehakte look toe. Kruid af met wat zout. Hou ze aan de kant en laat ze even afkoelen terwijl we de rest van de taart maken.
  • Terwijl de uien op het vuur staan, kan je ondertussen de rest van de groenten snijden. Schil en snij de butternut, zoete aardappel en rode uien in stukken. Snij elk stuk in fijne plakjes zodat het halve maantjes vormen. Heb je een mandoline thuis? Het is nu de moment om deze te gebruiken! Anders heb je alvast veel oefenmogelijkheden om je snijtechnieken te verbeteren.
  • Doe het kruimeldeeg in een quichevorm. Prik de bodem met een vork om stoom vrij te laten en de bodem mooi krokant te bakken. Leg een velletje bakpapier rechtstreeks op het deeg en vul de vorm met bakparels. Als je die niet hebt, kan je ook gedroogde bonen, peulvruchten of gewoon rijst gebruiken.
  • Haal de bodem na 15 minuten uit de oven. Verwijder de bakparels en het bakpapier en laat afkoelen.
  • Verdeel de kaas en de gebakken uiringen over de taartbodem.
  • Leg de groenten in cirkelvorm rechtopstaand in de vorm, met de ronde kant naar boven. Start aan de buitenkant met een eerste cirkel van butternut, en wissel telkens af met een cirkel zoete aardappel en nu en dan een cirkel rode ui. Begin aan de buitenkant en vul zo de taart naar binnen toe.
  • Verdeel 2 eetlepels olijfolie over de taart met een kwastje. Kruid peper, zout en wat verse tijm.
  • Draai de oven lager, naar 160 minuten en bak de groententaart in de oven voor 45-60 minuten, afhankelijk van hoe dun je groenten gesneden zijn. Prik even met een vork of mes in een stukje pompoen of aardappel om te checken of ze gaar zijn.
  • Haal de taart uit de oven en laat een paar minuten afkoelen alvorens je ze serveert. Werk eventueel af met wat grof zeezout.
Dit receptje is geïnspireerd op deze Squash Tart van Bon Appétit.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!