Ga terug
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Speculaascake met woudvruchten frosting

Ingrediënten

Voor de speculaascake:

  • 160 g boter op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 80 gram bruine kandijsuiker
  • 2 eieren
  • 300 g zelfrijzende bloem*
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 180 ml karnemelk

Voor de frosting

  • 250 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels bosvruchten confituur
  • 3 eetlepels melk

OF

  • 250 g mascarpone op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels bosvruchten confituur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de boter samen met de kristalsuiker en bruine suiker in een kom. Meng voor 2-3 minuten met een elektrische handmixer tot een egaal geheel, iets lichter van kleur.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe. Mix tussendoor tot het ei helemaal is opgenomen.
  • Voeg dan de bloem, samen met de koekkruiden toe en begin zachtjes onder elkaar te mengen. Giet de melk er langzaam bij zodat het deeg mooi samen komt.
  • Giet het deeg in een cakevorm ingevet en bestrooid met bloem en strijk de bovenkant glad.
  • Bak in de oven voor 40-45 minuten. Test de cake met een satéprikker. Als er geen nat deeg meer aan je prikker hangt, is hij klaar. Laat 10 minuten in de bakvorm afkoelen en daarna uit de vorm op een koelrek.
  • Voor de frosting: Meng de mascarpone met de bosvruchten confituur en mix tot een egale frosting. Bestrijk de cake royaal met de frosting eens hij afgekoeld is.

Notities

Zijn je cakes altijd een beetje aan de stevige kant of net niet helemaal zo gerezen als je zou willen? Ik doe altijd een klein schepje (halve theelepel ofzo) extra bakpoeder bij mijn bloem om het net wat meer lift te geven.