Ga terug
Recept afdrukken
5 van 5 stemmen

Worteltaart

Porties: 12 cupcakes of 1 kleine cake*

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 160 gram + 1el zelfrijzende bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine suiker
  • 180 gram wortels (ong. 3) geraspt
  • 2 eieren
  • 180 ml neutrale olie ik gebruik lijnzaadolie
  • 2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat

Voor de topping:

  • 80 gram roomkaas op kamertemperatuur (Philadelphia bijvoorbeeld)
  • 50 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract optioneel

Instructies

Voor de cupcakes:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de wortelen in een kom en meng hier 1 eetlepel bloem onder. Dit zorgt er voor dat de worteltjes mooi verdeeld worden over het deeg.
  • Doe de suiker (kristal en bruine), olie en eieren in een grote kom. Mix goed door.
  • Voeg dan de bloem, kaneel en nootmuskaat toe. Meng met een garde tot de bloem net opgenomen is. Klop niet te veel, dan wordt het deeg taai. Schep er dan de wortelen doorheen.
  • Verdeel cupcakepapiertjes over de cupcake vorm en verdeel het mengsel over de vormpjes. Vul de papiertjes tot drie kwart vol.
  • Bak in de oven voor 22-25 minuten. Check na 22 minuten met een tandenstoker in het midden van de cupcakes of er nog nat deeg aan hangt. Is de tandenstoker droog, dan zijn de cupcakes klaar.
  • Laat de cupcakes afkoelen op een koelrek terwijl je de eenvoudige roomkaastopping maakt.

Voor de topping:

  • Meng de roomkaas en boter met elkaar met een garde zodat je een egale massa krijgt.
  • Voeg eventueel het vanille-extract toe. Zeef het poedersuiker en voeg ook toe. Is je topping nog wat dik, voeg dan de eetlepel water toe.
  • Bestrijk de afgekoelde cupcakes royaal met topping. Smullen maar!

Notities

*Verdubbel de ingrediënten van de wortelcake als je zo'n grote cake wil maken als op mijn foto's! Dan moet de cake er zo’n 55-65 minuten in.