Ga terug

Zelf ketchup maken

Porties: 500 ml

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 100 g tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode ui
  • 25 g zoetstof op basis van stevia*
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel mosterd optioneel

Voor de kruiding:

  • 1/2 de theelepel lookpoeder
  • 1 theelepel mild paprika poeder
  • Snuifje gemalen kruidnagel

Instructies

  • Pel en snij de ui fijn.
  • Voeg een klein beetje olijfolie toe aan een steelpan en bak de ui op laag vuur 2 minuten glazig.
  • Voeg de kruiden toe samen met de tomatenpuree. Bak twee minuten al roerend mee.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, azijn, mosterd en de zoetstof toe samen met een theelepel zout.
  • Laat de ketchup zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Pureer de ketchup met een staafmixer en zeef eventueel voor een extra fijn resultaat.
  • Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bewaardoos in de koelkast.

Notities

Doordat deze ketchup geen suiker bevat, blijft hij minder lang goed. Bewaar je ketchup luchtdicht in de koelkast tot ongeveer 3 weken. Wil je een deel langer bewaren? Dan raad ik aan om de ketchup in te vriezen. Maak individuele porties door een ijsblokjes vorm te vullen. Zo kan je gemakkelijk ontdooien wat je nodig hebt.