Ga terug

Galette met zomerfruit

Porties: 8 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 g bloem
  • 170 g boter koud
  • 80 ml ijskoud water
  • 3 el suiker

Voor de vulling

  • 1 grote el bloem
  • 1 grote el amandelpoeder
  • 75 g suiker
  • 500 g rood fruit ik nam frambozen, stekel- en aalbessen
  • amandelschilfers optioneel
  • honing/basilicum optioneel

Instructies

Voor de bodem

  • Doe de bloem samen met de suiker in een food processor. Pulseer tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Snij de koude boter in klontjes van ongeveer 1 centimeter en voeg toe aan het bloemmengsel. Pulseer ongeveer 10 keer. Er mogen zeker nog stukjes boter te zien zijn.
  • Voeg het ijswater toe en pulseer opnieuw 10 keer tot er net een deeg ontstaat. Wees gerust als dat nog niet helemaal het geval is, we kneden het nog samen met de hand.
  • Leg het deeg op je werkblad bestrooid met bloem en breng het zo goed mogelijk samen met je handen tot een deeg. Wikkel het in plastiekfolie en leg voor minimaal 15 minuten in de koelkast. (ik maak ondertussen de vulling)
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 1 centimeter dikte op een bebloemd werkblad. Je hoeft zeker geen perfecte ronde te maken, het mag rustiek zijn. Rol het deeg rond je deegrol om het gemakkelijk op je bakplaat bekleed met bakpapier te leggen.

Voor de vulling

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de bloem en amandelmeel. Strooi uit over de bodem maar laat een boord van ongeveer 2 centimeter.
  • Verdeel het fruit erover en strooi de suiker erover. Vouw de rand naar binnen. Werk eventueel af met wat amandelschilfers.
  • Zet de galette in de oven voor ongeveer 30 minuten (hangt van je oven af). Ik heb de mijne graag bruin dus laat hem er soms wat langer in. Hou hem vanaf 25 minuten in de gaten.
  • Serveer warm of koud, met of zonder honing en basilicum, met of zonder ijs. ;)