Ga terug
Recept afdrukken
5 van 4 stemmen

Citroencake met maanzaad

Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 170 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 225 gram kristalsuiker
  • 125 gram zure room
  • 75 gram boter
  • 2 citroenen
  • 10 gram maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een standaard cakevorm in met boter en bestrooi hem met bloem zodat alle zijdes bedekt zijn met een fijn laagje bloem.
  • Doe de suiker en eieren in een kom en klop met een elektische mixer voor 2 minuten tot er een licht en schuimig mengsel ontstaat.
  • Doe er de zure room bij en klop nog twee minuten.
  • Rasp de citroenen.
  • Smelt de boter in een pannetje of in de microgolfoven. Voeg het maanzaad en de citroenrasp toe en laat even afkoelen.
  • Voeg dan de bloem toe aan het eimengsel en meng voorzichtig met een spatel. Voeg ook een snuifje zout toe.
  • Giet dan het botermengsel erbij en schep voorzichtig om tot een egaal deeg.
  • Giet het deeg in de cakevorm en bak in de oven voor 50 minuten of tot je in de cake kan prikken met een satéprikker zonder nat deeg te zien.
  • Laat de cake 30 minuten in de vorm afkoelen. Haal hem er dan uit en plaats op een koelrekje om volledig op kamertemperatuur te komen.

Notities

* Het oorspronkelijke recept had ook een glazuur voor over de cake. Vast en zeker super lekker maar ik vind niet dat de cake het perse nodig heeft. Wil je de glazuur graag maken? Meng dan 100 gram poedersuiker met 2 eetlepel citroensap en giet het over de cake wanneer hij nog warm is.