Ga terug
–+ servings

Plattekaastaart met speculaas

Totale bereidingstijd 00uur:30 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:00 minuten
Bereidingstijd 00uur:30 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

3.88 van 8 beoordelingen
10 personen

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 100 gram boter
  • 200 gram speculaasjes

Voor de vulling:

  • 500 gram volle platte kaas
  • 250 ml room
  • 100 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract
  • 7 blaadjes gelatine
  • Het sap van 1 blik ananas

Voor de bodem:

  • Smelt de boter in de microgolfoven of in een steelpannetje.
  • Verkruimel de speculaasjes tot het lijkt op zand. Dit kan je doen in een afsluitbaar zakje met een deegrol of pan (laat al je frustraties er maar goed op los!) of in een blender als je dat hebt.
  • Doe de gesmolten boter en de speculaasjes samen in een kom en meng goed door. Het mengsel zal nu lijken op nat zand. Als je het tussen je vingers knijpt, moet het wat aan elkaar plakken.
  • Zorg dat de bodem van je springvorm goed vast zit (belangrijk!) en verdeel het speculaasmengsel over de bodem.
  • Druk het mengsel goed aan. Eerst met je handen voor een gelijke verdeling, daarna met bijvoorbeeld de onderkant van een glas zodat alle kruimels op hun plaats blijven zitten. Zet de bodem in de ijskast terwijl we aan de vulling werken.

Voor de vulling:

  • Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat ze zacht worden (ongeveer 5 minuten).
  • Klop de room in een kom op met een garde (training voor je spierballen!) of met een elektrische mixer.
  • Zet een steelpannetje op het vuur en voeg hier het ananassap en de suiker (ook de vanillesuiker als je die gebruikt) toe. Warm het mengsel door zodat de suiker helemaal oplost. Blijf goed roeren met een garde. Zet het vuur uit wanneer het mengsel bijna kookt.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit. Je zal voelen dat ze glibberig en zacht geworden zijn. Voeg ze bij het ananassap en roer met een garde goed door tot alle gelatine is opgelost. Als je geen vanillesuiker gebruikte, voeg dan nu het vanille-extract toe.
  • Doe de platte kaas in een grote kom en voeg met een spatel de opgeklopte room toe. Probeer te scheppen in plaats van te roeren, zodat je zoveel mogelijk lucht in de room houdt. Voeg ook het ananassap toe en zet onder elkaar. De consistentie van de vulling zal wat lopender zijn dan je zou verwachten. Geen paniek! De ijskast zal er voor zorgen dat alles mooi opstijft.
  • Haal de springvorm met de bodem uit de ijskast en giet de vulling erop.
  • Zet de kaastaart voor minstens 6 uur in de ijskast om op te stijven.
  • Werk de taart af met fruit dat je lekker vindt.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!