Ga terug
+ servings

Vanillecake met aardbei en slagroom

Totale bereidingstijd 01uur:00 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Bereidingstijd 00uur:45 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

5 van 5 beoordelingen
12 personen

Ingrediënten

Voor de vanillecake

  • 5 medium eieren 275g*, op kamertemperatuur
  • 275 gram boter op kamertemperatuur
  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 275 gram zelfrijzende bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eetlepels melk

Voor de toppings

  • 500 gram aardbeien
  • 200 ml Belgische Inex slagroom
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 100 gram aardbeienconfituur

Voor de vanillecake

  • Neem 2 ronde bakvormen (die van mij waren 20 centimeter in diameter) en boter ze goed in. Beleg de bodem met bakpapier en verdeel wat bloem over de zijkanten.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de boter samen met de kristalsuiker in een kom. Gebruik een elektrische mixer of staafmixer en klop gedurende 5-6 minuten tot het mengsel licht van kleur ziet en luchtig wordt. De suiker moet nog niet opgelost zijn.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop telkens 1 minuut om het ei goed te laten opnemen en wat extra lucht in het deeg te werken.
  • Voeg de vanille-extract of zaadjes van de vanillepeul toe en roer nog even goed door.
  • Voeg dan de zelfrijzende bloem en het bakpoeder toe. Zet je mixer op de laagste stand of ga over op een houten lepel of spatel. Meng tot een egaal geheel maar niet verder. Voeg dan de melk toe en meng eronder.
  • Verdeel het deeg over de twee bakvormen en strijk de bovenkant glad. Bak in de oven goudbruin en volledig gaar (test met een satéprikker) in ongeveer 25-35 minuten afhankelijk van je vorm en oven.
  • Laat de cakes 15 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna uit de vorm op een koelrekje volledig afkoelen.

Voor de toppings

  • Doe de confituur samen met 75ml water in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Draai het vuur uit en mix eventueel als je geen stukjes wil. Laat volledig afkoelen.
  • Klop de Inex slagroom samen met de kristalsuiker tot stijve pieken. Bewaar in de koelkast tot je klaar bent om de taart te decoreren.
  • Verwijder van de meeste aardbeien het kroontje en snij in vieren. Hou een paar mooie apart om de bovenkant mee af te werken. Meng de gesneden aardbeien onder de afgekoelde confituur.
  • Eens de cakes volledig afgekoeld zijn, bestrijk de eerste cake met de helft van de slagroom. Verdeel daar de helft van de gesneden aarbeien en wat van de saus over.
  • Leg dan de tweede cake bovenop en herhaal met de slagroom en aardbeien. Werk af met de resterende aardbeien. Bewaar koel tot het serveren.
Weeg je eieren en weeg daarna evenveel bloem, suiker en boter af.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!