Ga terug
+ servings

Kalkoenrollade met butternut, appel en walnoten

Totale bereidingstijd 01uur:05 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:25 minuten
Bereidingstijd 00uur:40 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

5 van 10 beoordelingen
6 personen

Ingrediënten

Voor de kalkoenrollade

  • 1 ui
  • 1 kleine butternut ongeveer 800g
  • 1 appel
  • 10 blaadjes salie
  • 100 gram walnoten
  • 600 gram kalkoenlapjes*
  • 150 gram gedroogde ham ik nam parmaham
  • 1/2 ciabatta
  • 2 eetlepels Maille mosterd A l'Originale
  • 3 veenbessensaus

Voor de geroosterde wortelen

  • 600 gram wortelen
  • 1 grote eetlepel honing
  • een handje vol verse tijm

Puree, krokketjes of frietjes, extra veenbessensaus en wat veldsla om te serveren

    Voor de kalkoenrollade

    • We beginnen met de vulling. Schil de butternut en snij in kleine blokjes. Snij de ui fijn.
    • Doe de ui in een pan en stoof aan voor 2 minuten. Voeg de butternut toe en bak mee. Snij de salie in fijne reepjes en stoof mee aan. Voeg een scheutje water toe zodat de butternut niet gaat kleven. Kruid goed met peper en zout.
    • Schil de appel en snij in kleine blokjes.
    • Voeg na 5 minuten de appel toe en bak nog 5 minuten mee tot alles zacht en beetgaar is. Draai het vuur uit.
    • Hak de walnoten fijn. Snij de ciabatta in kleine blokjes. Voeg toe aan de butternut en schep alles goed onder.
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Leg twee vellen aluminiumfolie onder elkaar met lichte overlap. Verdeel hierover de ham. Leg ze naast elkaar in twee rijen met lichte overlap zodat je een grote rechthoek krijgt van ongeveer 30 (breedte) op 40 (hoogte) centimeter.
    • Verdeel de kalkoenlapjes over de ham. Probeer het zo te passen dat de ham volledig door de kalkoen bedekt wordt. Smeer de bovenkant van de kalkoen volledig in met de Maille mosterd A l'Ancienne. Kruid goed met peper en zout. Verdeel over het midden in de breedte de veenbessensaus.
    • Verdeel in het midden van de kalkoen (op de veenbessensaus) de pompoenvulling in een lange reep/worst.
    • Rol nu de onderkant van de aluminiumfolie met de ham en kalkoen over de vulling. Voeg enkel de aluminiumfolie terug naar beneden. Herhaal met de bovenkant van de aluminiumfolie. Pak de rollade goed in met de aluminiumfolie en zorg dat alle kanten goed afgesloten zijn.
    • Zet de kalkoenrollade in de oven voor 25 minuten. Haal dan uit de oven en vouw de aluminiumfolie open zodat de parmaham krokant kan bakken.
    • Zet nog 15 minuten terug in de oven. Haal de rollade terug uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat 15 minuten rusten.

    Voor de geroosterde wortelen

    • Zet de oven op 200°C.
    • Was de wortelen goed, je hoeft ze niet te schillen. Snij ze in de lengte doormidden of als ze echt groot zijn in vieren. Doe in een ovenschaal. eng met een scheutje olijfolie, de honing en de verse tijm. Kruid met peper en zout. Zet in de oven voor 40 minuten. Heb je een grotere oven, zet ze dan de eerste 25 minuten boven het kalkoengebraad, daarna eronder tot de wortelen gaar zijn.
    • Serveer de worteltjes met je favoriete aardappelbereiding, wat veldsla, extra veenbessensaus en de kalkoenrollade.
    *Ik vond super dunne kalkoenlapjes in de supermarkt (bij Carrefour), maar heb je gewone kalkoenfilets, leg ze dan tussen twee vellen plasticfolie en plet ze met een vleeshamer of een steelpannetje tot ze ongeveer 1 centimeter zijn. Bij je slager kan je zeker vragen of de winkelbediende dit voor je wil doen.

    Heb je dit recept al eens geprobeerd?

    Laat ons weten wat je ervan vond!