Ga terug
Recept afdrukken
5 van 14 stemmen

Smeuïge chocolade cake

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd55 min
Porties: 12 Personen

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 225 gram suiker
  • 60 gram cacao poeder
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda) optioneel
  • 100 ml neutrale olie ik nam zonnebloem
  • 2 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt/zure room
  • 200 ml afgekoelde koffie

Voor de frosting

  • 200 ml room
  • 150 gram pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de zelfrijzende bloem, suiker en cacaopoeder in een kom. Doe eventueel door een zeef als je bijvoorbeeld wat klontertjes ziet in het cacaopoeder. Voeg eventueel een snuifje zout toe.
  • Mix tot alle droge ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Voeg dan de eieren toe, de olie en zure room. Roer met een garde tot een egaal deeg.
  • Giet dan al roerend de koffie bij het mengsel. Het zal een heel lopend cakedeeg zijn, maar dat is de bedoeling!
  • Giet het mengsel in een langwerpige cakevorm die je bekleed hebt met bakpapier of ingevet met boter en wat bloem. Klop een paar keer met je bakvorm voorzichtig op de tafel om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
  • Zet de cake in de oven voor 50-60 minuten. Ik check hem met een satéprikker na 45 minuten, maar meestal moet hij er dan bij mij nog 10 minuten extra in.
  • Laat de cake eerst een kwartiertje afkoelen in de vorm en verplaats hem dan naar een koelrek en laat volledig afkoelen. Werk de cake eventueel af met de frosting.

Voor de frosting

  • Doe de room in een pannetje en zet op klein vuur om de room op te warmen (laat deze niet koken).
  • Voeg de chocolade toe en klop met een garde tot een egale massa. Je kan de frosting zo over de cake gieten of de frosting eerst laten opstijven en nog wat loskloppen met een garde en dan op de cake smeren.