Go Back
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Zelf scones maken

Porties: 10 scones

Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzende bloem
  • 1 theelepel bicarbonaat eventueel vervangen door bakpoeder
  • 85 gram boter koud
  • 3 eetlepels witte suiker
  • 175 ml melk
  • 1 vanille stokje
  • 1/2 de citroen
  • 1 ei optioneel je kan ook melk gebruiken

Voor de afwerking:

  • (Zelfgemaakte) confituur
  • Opgeklopte room Griekse yoghurt of mascarpone

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Zet je bakplaat mee in de oven zodat die mee kan opwarmen.
  • Snij de boter in kleine blokjes en bewaar in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.
  • Doe de bloem samen met het bicarbonaat en een snuifje zout in een kom. Meng goed.
  • Voeg het sap van de halve citroen bij de melk en schraap de zaadjes uit het vanille stokje. Voeg ook bij de melk, meng goed en laat even staan.
  • Verdeel de stukjes boter over de bloem en knijp de boter met de bloem plat tussen je vingers. Dit gaat eerst wat raar voelen, maar geniet gewoon even van de zen bewegingen (haha!). na een tijdje gaat de boter heel fijn verdeeld zijn onder de bloem. Het zal wat lijken op grof zand.
  • Voeg de melk bij bloem en meng met een houten lepel tot het deeg stilletjes aan bij elkaar komt. Er mag gerust nog wat bloem loszitten. Liever niet te veel mengen.
  • Strooi een royale portie bloem op je werkblad en kieper het deeg erop uit. Vouw het deeg samen met je handen - doe hier ook wat bloem op - (liever dan kneden want dan worden de scones taai) tot ze ongeveer een homogeen stuk deeg vormen. Maak een ronde van ongeveer 4 centimeter hoog.
  • Rol je koekvorm of serveerring in de bloem en steek ongeveer 10 rondjes uit het deeg.
  • Heb je een eitje? Klop het dan los en bestrijk de bovenkant met het ei voor een mooi bruin laagje. Je kan ook melk gebruiken.
  • Haal de warme bakplaat uit de oven en leg er een bakpapiertje op. Verdeel de scones over de bakplaat, maar laat wat plaats tussen. Ik bakte ze in twee keer.
  • Bak de scones in de oven voor ongeveer 8 minuten tot ze goudbruin zien.
  • Laat ze afkoelen tot ze bijna op kamertemperatuur zijn en serveer met wat opgeklopte room en confituur.

Notities

Zelf confituur maken is kei gemakkelijk én gezond! Ik heb daar nog een kei goed receptje voor.