Ga terug
+ servings

Pompoencake

Totale bereidingstijd 01uur:05 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Bereidingstijd 00uur:55 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

5 van 22 beoordelingen
14 personen

Ingrediënten

Voor de pompoencake

  • 500 g pompoen (diepvries of vers)
  • 350 g zelfrijzende bloem
  • 1 el speculaaskruiden kaneel kan ook als je dit niet in huis hebt
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 100 g bruine suiker
  • 250 ml neutrale olie ik nam zonnebloemolie

Voor de frosting

  • 50 g roomkaas
  • 50 g poedersuiker

  • Rooster de pompoen in de oven (volgens deze instructies) of snij de rauwe pompoen in blokjes en stoom gaar in een stomer of in de microgolf oven. We willen zo weinig mogelijk vocht in onze pompoen, dus koken is af te raden. Laat de pompoen lichtjes afkoelen zodra hij gaar is. Werk ondertussen aan de rest van het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Maak een tulbandvorm klaar door hem helemaal in te boteren en daarna met een eetlepel bloem te bestrooien. Verdeel de bloem door met de vorm te schudden zodat overal een laagje bloem zit. Dit werkt het beste tegen het plakken van de cake.
  • Mix in een grote kom de eieren met de twee suikers met de eieren en de olie tot een homogene massa.
  • Pureer de afgekoelde pompoen met een vork of staafmixer. Verwijder eventueel overtollig vocht door de pompoen voor het pureren even uit te wringen in een theedoek of in een zeef. Voeg de pompoenpuree toe aan de kom en meng goed.
  • Voeg dan in het midden de bloem en de speculaaskruiden toe. Meng goed met de garde tot een homogeen geheel.
  • Verdeel het deeg over de tulbandvorm en bak in de oven voor 55-70 minuten. Dit hangt sterk van je oven en je vorm af. Prik vanaf 55 minuten om de 5 minuten met een mes in het midden van de cake? Hangt er nog nat cakedeeg aan? Zet hem er dan nog in voor 5-10 extra minuten. Test opnieuw tot er enkel kruimels aanhangen.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem 15 minuten in de vorm afkoelen. Draai hem dan om en zet hem op een koelrekje en verwijder de vorm. Laat volledig afkoelen.

Voor de frosting:

  • Klop de roomkaas in een kom met een garde goed los. De kaas zal lopender worden.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop goed. Je moet een yoghurt textuur krijgen. Is het mengsel te dik? Voeg dan een eetlepel water toe. Is het te dun? Voeg dan nog wat extra poedersuiker toe.
  • Verdeel de frosting over de cake zodra deze is afgekoeld. Bestrooi eventueel met pompoenpitjes of wat gehakte walnoten.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!