Go Back

Lichtere witloof met kaas en hesp

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 kleine stronkjes witloof (of vier grote)
  • 1/2 bouillonblokje
  • 4 sneden ontvette gekookte hesp
  • 300 ml melk
  • 3 el maizena
  • 1 tl nootmuskaat
  • 150 g gemalen kaas light of extra pittig (zie blogpost)
  • 800 g bloemige aardappelen

Instructies

Voor het witloof:

  • Snij de onderkant van het witloof in een kleine V-vorm van de stronk. Zo heb je ook meteen de harde kern mee. Haal eventueel de buitenste bladeren van de stronkjes als ze nog vuil zijn of er af vallen.
  • Zet een pot op met een bodempje kokend water en het halve bouillonblokje. Zet hierin je stoommandje en stoom de stronken tot je ze gemakkelijk met een mes kan prikken en ze er vanaf glijden (zo'n 10 minuten). Geen stoommandje? Kook de stronken dan door ze tot de helft onder te zetten met water en het halve bouillonblokje. Giet de stronkjes af maar hou het kookvocht bij! Laat ze goed uitlekken, we willen zo weinig mogelijk vocht.
  • Neem een ovenschaal waar alle stronkjes naast elkaar in passen. Knijp de licht afgekoelde stronkjes uit als ze nog wat vochtig zijn en wikkel ze in in hesp. Leg ze naast elkaar in de ovenschaal.

Voor de kaassaus:

  • Giet 300ml van het kookvocht samen met de melk in een pannetje. Breng aan de kook. Los de maizena op in een klein kommetje samen met een scheutje water en voeg bij het mengsel. Roer goed door voor minimaal één minuut.
  • De saus dikt dan in. Is ze nog te loperig? Doe er dan nog een schepje maizena extra bij. Proef en kruid af met eventueel nog wat zout, peper en de helft van de nootmuskaat.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C en zet de grill stand aan als je die hebt.
  • Draai het vuur uit en doe de helft van de gemalen kaas bij de saus. Meng goed.
  • Giet de saus over de hespenrolletjes en verdeel er de overige gemalen kaas over. Zet in de oven voor 10-15 minuten tot de kaas goudbruin is.

Voor de puree:

  • Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukken. Kook ze gaar in licht gezouten water en giet ze af zodra ze van je vork vallen als je er in prikt.
  • Stamp de aardappelen fijn met een scheutje van het kookvocht van het witloof of een scheutje melk. Kruid met peper, zout en de andere helft van de nootmuskaat.