Ga terug
+ servings

Brown butter chocolate chip cookies met speculaas

Totale bereidingstijd 00uur:55 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Bereidingstijd 00uur:45 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

4.97 van 32 beoordelingen
12 koekjes

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 80 gram speculaaspasta
  • 100 gram lichtbruine suiker*
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 150 gram zelfrijzende bloem + 1/2 tl bicarbonaat, optioneel
  • 150 gram (pure) chocolade

Voor de afwerking, optioneel

  • 2 eetlepels speculaaspasta
  • 3 speculaasjes

  • Doe de speculaaspasta in een hittebestendige kom, zodat we dadelijk de warme bruine boter kunnen toevoegen.
  • We maken eerst onze bruine boter: Snij de boter in kleine blokjes. Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. Zodra de boter volledig is gesmolten, verhoog het vuur naar medium .Laat de boter sudderen en blijf roeren totdat het een goudbruine kleur krijgt en een nootachtige geur afgeeft. Giet de boter bovenop de speculaaspasta en roer na 30 seconden door elkaar. Dek de kom af en laat het mengsel een beetje afkoelen (in de koelkast). Ik weeg de rest van de ingrediënten af terwijl de boter koelt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. In een grote kom, voeg de lichtbruine suiker en kristalsuiker toe samen met het ei. Klop los met een klopper. Voeg dan het bruine boter mengsel toe en meng goed.
  • Schakel over naar een houten lepel en voeg de zelfrijzende bloem (en bicarbonaat) toe samen met 1/2de theelepel zout. Meng tot een egaal deeg.
  • Hak de pure chocolade grof. Het is lekker om grote en kleinere stukjes doorheen de koekjes te hebben dus ze hoeven niet allemaal even groot te zijn. Hou er wel rekening mee dat als de stukjes chocolade heel groot zijn, de koekjes minder structuur hebben en sneller uit elkaar vallen (als ze nog warm zijn). Voeg de chocolade toe en schep om.
  • Maak balletjes van ongeveer 45 gram voor 1 koekje (ik doe dit met een ijsschep) en plaat ze op de bakplaat. Leg de deegballetjes dicht bij elkaar want ze gaan eerst nog de koelkast in. Verkruimel eventueel de speculaasjes en verdeel ze over de bovenkant van de deegballetjes voor extra textuur. Laat de balletjes minimaal 30 minuten (of 15 minuten in de diepvriezer) opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel dan 6/8 deegballetjes over je bakplaat (laat ruimte want ze zetten wat uit) en plaats in de oven voor 11-13 minuten. Ze zullen er in het midden nog wat ongaar uitzien, maar als je van smeuïge zachte koekjes houdt haal je ze best nu uit de oven. Elk minuutje dat ze langer bakken worden ze krokanter.
  • Laat de koekjes eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een koelrekje. Als je je kunt inhouden, laat ze dan nog verder afkoelen voor minimaal 20 minuten. Werk tot slot de koekjes af met een beetje verwarmde speculaaspasta dat je met een vork over de koekjes drizzled.
*Je kan ook donkerbruine suiker gebruiken maar voeg dan 15 gram extra bloem toe.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!