Ga terug
+ servings

Snelle vol-au-vent

Totale bereidingstijd 00uur:30 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

4.63 van 8 beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram Label Rouge (gele) scharrelkipfilet of 600 gram Label Rouge scharrelkippendijen
  • 200 ml fond
  • 500 gram champignons
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 350 gram soepballetjes gekookt
  • 100 ml (halfvolle) room
  • 1/3 citroen

Voor het serveren

  • 1 vel bladerdeeg/4 vidée koekjes
  • 1 eigeel
  • je favoriete aardappelbereiding

  • Voeg de fond toe aan een grote kookpot en voeg 800ml extra water toe. Breng aan de kook.
  • Voeg de kipfilet toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur uit zodra de kip kookt en plaats het deksel op de pan. Laat de kipfilet 20 minuten pocheren. Haal de kipfilet uit de pan en snij in stukjes of gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te halen.* Giet de kippenfond niet weg, maar hou 500ml apart voor de saus.
  • Maak de champignons proper met een vochtig keukenrolletje. Snij de kleine champignons in vier, de groteren in acht. Bak ze in een ruime pan met hoge zijden in 2 eetlepels olijfolie of boter. Kruid met peper en zout.
  • Voeg dan de bloem toe en roer twee minuten met een houten lepel tot de bloem geurig wordt. Als je kleine klontertjes ziet, dat is niet erg. Die verdwijnen zo dadelijk.
  • Giet dan een lepeltje van de kippenfond op de champignons en roer met een houten lepel tot een gladde vaste saus. Blijf beetje bij beetje de bouillon toevoegen tot de saus naar jouw mening de juiste dikte heeft.
  • Voeg dan de soepballetjes, de kip en room toe. Kruid royaal met peper en proef of de saus nog zout nodig heeft.
  • Laat de saus enkele minuutjes pruttelen tot het vlees is doorgewarmd.

Voor de bladerdeeg topping

  • Heb je geen vuurvaste pan gebruikt, doe de vol-au-vent dan in een ovenschaal/pan die in de oven mag. Leng de saus eventueel een beetje aan, zodat de saus verder kan indikken in de oven.
  • Verdeel het bladerdeeg bovenop de vol-au-vent en verwijder eventueel bladerdeeg dat over de rand van je pot/ovenschaal hangt.
  • Klop het eigeel los met een scheutje water en besmeer de bovenkant van het bladerdeeg. Snij een paar kleine gaatjes in het deeg om stoom te laten ontsnappen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht. Zet de de schotel in de oven en laat het bladerdeeg goudbruin bakken in 18-22 minuten. Serveer de schotel meteen met je favoriete aardappelbereiding.
*Gebruik je de kippenbouten duurt pocheren meestal 25-30 minuten, maar de exacte tijd hangt af van de grootte van de kippenbouten. Controleer de gaarheid door met een vork in het dikste deel van het vlees te prikken. Als het sap helder is, is de kip gaar.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!