Voor de bessen swirl (als je deze gebruikt doe deze stap dan eerst):
Doe de bessen met de suiker en een el water in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Laat 10 minuten sudderen tot het geheel ingedikt is en de bessen helemaal versmolten zijn met het mengsel. Druk de bessen ook goed plat met je spatel.
Haal het mengsel nu door een zeef (zodat de echte grote stukken achterblijven) en laat afkoelen.
Maak de bodem:
Smelt de boter in een kommetje in de microgolf.
Doe de koekjes in een afgesloten zakje en verbrijzel met een pan of deegrol tot kruimels of gebruik een staafmixer of foodprocessor.
Doe de koekkruimels bij de boter en zet goed onder elkaar. Het mengsel moet op nat zand lijken*.
Beboter de gaatjes van je cupcakepan royaal met boter of gebruik cupcakepapiertjes (ik raad dit aan) en verdeel het bodemmengsel gelijk. Druk heel goed aan! Ik deed dit met de achterkant van een glas.
Voor de topping:
Doe de roomkaas samen met de suiker en maïzena in een kom en mix voor 2 minuten tot een glad geheel.
Voeg één voor één de eieren toe tot deze helemaal gemengd zijn.
Als je de citroen toevoegt, zest dan nu de rasp van de citroen en voeg ook 1el citroensap toe.
Verdeel het mengsel over de bodempjes van eerder.
Voeg dan overal in het midden 1 theelepel van de bessen swirl toe en ga met een tandenstoker door de swirl en de topping voor extra mooi effect.
Bak in het midden van de oven voor 25 minuten en laat volledig afkoelen (eerst een uur buiten en daarna in de koelkast) voor het verwijderen uit de cupcake pan.
Knijp wat van het deeg tussen je vingers. Blijft het één geheel? Als het echt nog te droog is, kan je nog wat boter toevoegen. Dit hangt af van merk en dergelijke.