Wijting in een jasje van mosterd en pistache

Wijting met mosterd

Serveer jij vaak vis tijdens de feestdagen? Ik weet dat vlees de echte klassieker is, maar vis kan je even feestelijk aankleden! Deze wijting in een krokant jasje van mosterd en pistache is een heerlijke optie om met de feestdagen op tafel te zetten. Of gewoon wanneer je zin hebt in net dat tikkeltje meer.

Want zeg nu zelf. Alles dat in “een jasje van” verpakt ziet, klinkt toch meteen feestelijk. :) Wees gerust, dat wil niet zeggen dat dit recept moeilijk te maken is. Daar kennen we elkaar nu toch al langer voor! Ik maakte een heerlijke kruidenkorst met mosterd, pistache, peterselie en paneermeel door de laatste drie ingrediënten even fijn te malen met de staafmixer. Besmeer de vis eerst royaal met de Maille Dijon mosterd (Moutarde Fine de Dijon L’Originale) voor een pittige kick. Kruid de wijting daarna met peper en zout en rol dan in het kruidenmengsel. Klaar is kees! Even aanbakken in wat olijfolie (of boter als het écht feest is) en je feestdiner staat zo op tafel.

Wijting met mosterd

Ik nam voor dit recept wijting. Het is een typische Belgische vis die heel neutraal smaakt, gelijkaardig aan bijvoorbeeld kabeljauw of pollak. Perfect dus om wat meer lokalere keuzes te maken. Uiteraard kan je het vervangen door een eigen visje die jouw voorkeur heeft. Probeer het gerust eens met zeebaars, omegabaars of zelfs pladijs.

En wat serveer je bij deze wijting? Dat kan je uiteraard zelf beslissen. Maar ik vind er deze gegrilde worteltjes met ahornsiroop en grof zeezout, samen met de cranberry compote heerlijk bij passen!

Wijting in een jasje van mosterd en pistache

Ingrediënten

Voor de vis

  • 4 wijting filets of andere witte vis
  • 2 el Maille Dijon Mosterd (Moutarde Fine de Dijon L’Originale)
  • 30 gram gepede pistachenoten
  • 50 g paneermeel (gebruik extra pistachenoten voor een glutenvrije variant)
  • een handjevol verse peterselie

Voor de worteltjes

  • 600 g wortelen
  • 1 tl ahornsiroop

Instructies

Voor de vis

  • Wrijf de visfilets in met de Maille Dijon Mosterd.
  • Doe de pistachenoten, het paneermeel en de verse peterselie samen in een hakmolentje of maal fijn met de blender. Rol de visfilets in het mengsel zodat ze helemaal bedekt zijn. Zet ze 5 minuten in de koelkast om wat uit te harden. (Je kan de vis ook op voorhand al voorbereiden tot deze stap en ze dan in de koelkast bewaren tot je klaar bent om aan het bakken te gaan).

Voor de worteltjes

  • Verwarm de oven voor 200°C.
  • Schil de wortelen en snij ze in plakken (diagonaal voor een feestelijk elementje).
  • Verdeel ze over een bakplaat en besprenkel de ahornsiroop erover, samen met één eetlepel olijfolie. Kruid goed af met peper en zout.
  • Bak in de oven voor 15-20 minuten tot ze goudbruin en beetgaar zijn. Bestrooi de worteltjes eventueel nog wat met grof zeezout bij het serveren.
  • Laat een eetlepel olijfolie opwarmen in een braadpan op middelmatig vuur. Voeg de visfilets toe en bak ze langs beide kanten voor 3-4 minuten. De vis moet gaar zijn en de korst goudbruin. Serveer meteen. Serveer eventueel wat gehakte pistachenoten en verse peterselie bovenop.

Notities

Serveer er eventueel zelfgemaakte veenbessencompote bij. Suuuper lekker!

Smakelijk!

Op zoek naar nog meer kerstinspiratie? Neem dan zeker op mijn Kerst-verzamelpagina eens een kijkje.

Wijting met mosterd

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Maille. Voor alle info rond samenwerkingen verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *