Kerstmenu: varkenshaasje met gegrilde appel en witloof

Varkenshaasje met gegrilde appel en witloof. Dit jaar doen we eens lekker zot voor Kerst. Geen klassieke kalkoen of kip in de oven, geen puree of stoofvlees, maar wel een zalige maaltijd klaargemaakt op de barbecue! Want waarom zou je eigenlijk niet in de winter barbecueën? Heerlijk samenzijn, lekker warm rond de barbecue met niets dan geurend eten. I love it!

Naast lekker eten is in goed gezelschap verkeren en met familie vieren het allerbelangrijkste in de kerstperiode. Daarom betrek ik altijd graag het hele gezelschap bij de kookfestiviteiten. Toen we dit hoofdgerecht gingen uittesten, was het snel duidelijk. De vrouwen deden het prep-werk en de mannen stonden buiten de barbecue te bewaken. Ik vond het zalig!

varkenshaasje op de barbecue

Varkenshaasje met gegrilde appel, witloof en gepofte aardappel

We maken het hele hoofdgerecht rechtstreeks op de barbecue klaar! Dat hoofdgerecht bestaat uit verschillende componenten, maar complex is het absoluut niet. Wat moeten we klaarmaken:

  • De gepofte aardappel: die koken we even vooraf en poffen ze daarna mee op de barbecue. Afwerken doen we gewoon met wat zure room, bieslook en peper en zout.
  • Het varkenshaasje: marineren met wat salie, citroen en knoflook in de koelkast en afbakken op de barbecue. Niets moeilijks aan dus! Heb je een vleesthermometer dan ben je helemaal golden.
  • Witloof: de stronkjes propermaken en er ontbijtspek rond wikkelen kan iedereen wel denk ik. Gooi ze mee op de bbq en bestrijk ze op het einde met wat ahornsiroop.
  • Appelschijfjes: simpeler dan dit wordt het niet. Snij in dikke plakken en grill mee!

varkenshaasje met gegrilde appel en witloof

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de gepofte aardappel:

  • 4 grote aardappelen
  • 100 g zure room
  • een handjevol verse bieslook

Voor het varkenshaasje:

  • 500 g varkenshaasje
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • een paar blaadjes verse salie

Voor het witloof:

  • 4 stronken witloof
  • 16 lapjes ontbijtspek
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 appels

Instructies

  • Steek de barbecue aan en laat goed opwarmen.*
  • Voor de gepofte aardappel:
  • Was de aardappelen grondig, laat de schil er aan. Kook de aardappelen tot bijna gaar in een grote pot. Droog de aardappelen af en rol ze één voor één in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue voor minimum 10 minuten. Laat ze eventueel liggen aan de zijkant wanneer je het vlees en het witloof bakt.
  • Voor het varkenshaasje:
  • Zest de citroen en snij de knoflook in fijne schijfjes. Rol de blaadjes salie op en snij in fijne reepjes. Doe het varkenshaasje in een diepbord samen met 2 eetlepels olijfolie, de zeste en knoflook en kruid met peper en zout. Zet voor minimum 30 minuten in de koelkast om te marineren.
  • Bak het varkenshaasje eerst rondom bruin op hoog vuur voor een paar minuten.
  • Leg het dan meer aan de kant van de barbecue of laat de temperatuur wat zakken en bak voor 15-20 minuten of tot de interne temperatuur ongeveer 65°C is. Haal van de barbecue en laat rusten voor minstens 15 minuten onder wat aluminiumfolie.
  • Voor het witloof:
  • Was het witloof en snij door midden.
  • Rol elk partje in wat ontbijtspek en leg op de barbecue.
  • Laat rondom rond bruin worden, het spek mag krokant zijn.
  • Strijk elk stronkje in met wat ahornsiroop, 1 minuut voor je ze eraf haalt.
  • Snij de appels ondertussen in plakken en laat ze mee grillen op de barbecue.
  • Voor de afwerking:
  • Snij het vlees in dunne plakjes van ongeveer 1 cm.
  • Snij de aardappelen open en schep er wat zure room in en strooi er fijngesneden bieslook over. Kruid met peper en zout.

Notities

*Ben je niet in de mogelijkheid om een barbecue te gebruiken, kan je ook de oven nemen. Zet hem dan op 200°C.

Eet smakelijk!

Ben je nog op zoek naar andere receptjes voor je kerstmenu? Op deze pagina vind je een overzicht van al het lekkers dat ik over de jaren heen klaarmaakte met kerst van hapjes, tot andere voorgerechten naar hoofdgerechten en heerlijke zoete nagerechtjes als afsluiter.

varkenshaasje met gegrilde appeltjes en gebakken witloof

You may also like



7 thoughts on “Kerstmenu: varkenshaasje met gegrilde appel en witloof”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept