Tips voor je eigen kruidentuin

kruidentuintjes

Honestly, vandaag deel ik vooral tips die ik zelf heel nuttig van het internet heb geplukt. Maar je moet ergens beginnen, toch? Ik ben namelijk zelf één van de slechtste tuin/bloemen/planten/verzorgers/onderhouders die zelfs een vetplant kan laten sterven. Jammer, maar helaas, want ik hou zo ontzettend veel van mooie bloemen en een frisse plant & al helemaal als ik deze dan ook nog eens kan gebruiken om mee te koken! Want kruidenplantjes zijn niet alleen ontzettend mooi en decoratief maar ook nog eens heerlijk lekker!

Kruiden in de winkel kopen doe ik regelmatig, maar ik bedenk me steeds dat dit zo ontzettend duur is! Zeker als een gerecht meerdere verse kruiden vraagt, ga ik al gauw over op eigen creaties omdat ik niet €10 wil spenderen aan een paar groene blaadjes. Daarom moedig ik iedereen (inclusief) mezelf aan om gewoon lekker gezellig je eigen kruiden te gaan planten. Startiiinngg… now! Hieronder vinden jullie een heleboel tips die jullie hopelijk ook over de streep trekken om jullie rietenhoed op te zetten en met een strohalm en groene regenlaarzen door het leven te gaan. ;)

1. Help, Ik heb geen eigen tuin!

Woon je op een appartement of is jouw terrasje of tuintje helemaal aan de noordkant gericht? Geen enkel probleem! Het enige wat je kruiden nodig hebben is voldoende zonlicht, dus als ze aan een raam of in een goedbelichte kamer staan, kan je al aan de slag!

2. Zaadjes of blaadjes?

Je kan op twee manieren je kruiden gaan planten. Je kan er voor kiezen om zaadjes te gebruiken, niet zo snel, maar het is heerlijk om je plantje te zien groeien. Je krijgt echt een gevoel van “voldoening”, trust me. Vul een bloempotje met flink wat potgrond (drie vierde vol) en strooi daar je zaadjes over uit. Vul dan de rest van het potje met nog wat potgrond en bevochtig. De beste manier is om met een waterverstuiver te werken, zo geef je nooit teveel water in één keer. Je kan echter ook gewoon al beginnende plantjes kopen bij de tuinhandel.

kruidjes

3. Je kruidenplantje is je nieuwe “baby”

Haha, lichtjes overdreven misschien, maar een kruidenplantje heeft ook veel aandacht, liefde en verzorging nodig. Het beginproces is dan ook het allerbelangrijkste. Geef je plantje elke dag een mini beetje water, zorg dat het in de zon staat en al je diepste geheimen vertellen mag ook (doet ze effectief extra groeien!).

4. Kruidenplantjes voor dummies

Een paar basisregels als je je plantjes verpot naar een pot op je terras of op je koertje: Eerst en vooral, laat de plantjes niet gewoon in hun huidige grond zitten. Ze hebben voeding nodig! Verpot de plantjes in een pot waar ze voldoende ruimte hebben en nestel het plantje lekker in een ruime hoeveelheid potgrond. Zorg dat de grond vochtig is, maar niet nat! Zet je potten dan op een plaats waar het plantje het meeste licht zal krijgen, zo groeien ze het snelste en blijven ze het langste mooi.

5. Mijn favoriete kruiden

Voor het nodige groen in mijn woonst, kies ik het liefst kruiden. Dan sla ik ineens twee vliegen in één klap. Maar buiten het mooie uitzicht, zijn kruiden natuurlijk ook gewoon overheerlijk om mee te koken. De kruiden die ik heb staan, passen naar mijn bescheiden mening zo goed als overal bij! De gemakkelijkste plant om te hebben staan is naar mijn ervaring zeker en vast rozemarijn. Dit kruid heeft heel erg weinig water nodig en kan zelfs de winter overleven. Ook Munt, Tijm en Peterselie doen het heel goed zonder al te veel onderhoud en ze zien er nog mooi uit ook! Tot slot heb ik ook altijd basilicum staan, gemakkelijk om te onderhouden maar zorg dat hij voldoende water krijgt.

6. Kruiden zijn het perfecte cadeau

Bloemen en planten zijn altijd leuk om te geven, maar wie is er nu niet blij met een prachtig groen plantje dat ook nog op te eten valt! Ik in ieder geval wel. Een leuk potje erbij en een mooie strik en je hebt een fantastische cadeau waar je iedereen blij mee maakt. Wil je de persoon net een iets grotere uitdaging geven? Dan kan je ook kiezen voor een plantensetje van bijvoorbeeld BAG to Nature, waar een totaal pakket in zit om zelf je eigen kruiden te kweken. Het eindresultaat kan je hieronder bewonderen, wat is het leuk hé?! ;)

kruiden

Heb jij een eigen kruidentuintje of wat kruiden in potten bij jouw thuis? Wat zijn je favorieten? Laat het weten in de comments!


Volg je Kokerellen al?

Facebook – Intagram – Bloglovin – Pinterest – Twitter10 gedachten over “Tips voor je eigen kruidentuin”

    • Dat vind ik al heel knap! Ik heb ook echt moeite om bloemen in leven te houden, kruiden gaan me beter af :p

  • Goede tips! Zelf koop ik graag de plantjes als ik kruiden nodig heb en zet ze inderdaad voor het raam. Meestal overleven ze dan nog best een behoorlijke tijd met inderdaad voldoende water en zonlicht.

    • Ja hé! En ik vind het gewoon zo leuk staan wat groen. Pluspunt dat je ze dan ook nog kan opeten ;)

  • Goede tips! Heb toevallig zo’n compleet pakket gehad om basilicum, bieslook en peterselie te laten groeien van mn werk. (Ter ere van Dag van de Verpleging). Ik heb nog wel een tip voor in ieder geval basilicum: Basilicum heeft heel graag water vanonder de pot. Dan leeft hij veel langer. Bij mij is de basilicum meestal binnen 3 weken kapot als ik ‘m van boven water geef.

    Ook nog een vraag, stiekem: Mijn basilicum geeft een soort schimmel o de aardelaag. Heb jij hier toevallig iets over gelezen?

    • Hoi Lobke, goede tip! Die ga ik onthouden! Ik heb zelf ook wat kruiden die ik vanuit de zaadjes aan het laten groeien ben en die hebben ook wat witte puntjes op de aarde. Weet eigenlijk niet goed wat het is, maar volgends mij kan het geen kwaad! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.