Tips voor een fantastische picknick

Of je met vrienden afspreekt in het park, met familie bij iemand in de tuin of gezellig voor de deur wil eten: picknicken is altijd een goed idee! Ik maakte er met mijn gezin werk van om wekelijks op woensdagmiddag een picknick te doen, in het park, in de dierentuin, voor de deur en zelfs één keer in onze eigen living omdat het weer gewoonweg vreselijk was. Desondanks beleef ik altijd ontzettend veel plezier aan een picknick. Het geeft een vrijer gevoel dan tafelen en kids zijn er dol op! Ik deel met jou mijn ultieme picknick tips om van elke picknick (of hij nu super gepland is, of eerder last minute) een succes te maken.

Kies een goed plekje

Afhankelijk van de weersomstandigheden wil je een plekje zoeken dat een hele tijd in de schaduw (als het warm is) of de zon (als het fris is) ligt. Probeer je zo veel mogelijk uit de wind te zetten om te voorkomen dat je voortdurend achter wegvliegende items moet lopen. Verwacht je regenweer? Probeer je dan al te situeren onder een boom of afdak, zodat je niet halverwege alles moet inpakken.

Comfortabel picknicken

Kies een ruim picknickdeken uit. Ga idealiter voor een picknickdeken met beschermlaag aan de onderkant. Zo wordt je deken minder snel vuil en dringt vocht niet door. In de zomermaanden kan je uiteraard eender welk deken gebruiken. Heb je de ruimte, neem dan ook wat kussens mee of laat elke gast zijn eigen kussen meebrengen. Comfortabel zitten is cruciaal voor een gezellige namiddag. Eén van mijn beste picknick tips. ;)

Smossen vermijden

Eén van de dingen waar mensen een hekel aan hebben op picknicks: omvallende glazen. We’ve all been there… :) Zeker als er kids rondlopen sneuvelen er regelmatig glazen, bekers, etc… Daarom kies ik er voor om voor de volwassenen glazen of bekers mee te nemen, maar voor de kids kies ik liever voor iets ‘on the go’, zoals de flesjes MiniMarie Ice Tea. Een lekker drankje voor de kids dat niet boordevol suiker zit vinden is écht niet zo eenvoudig als het lijkt, maar op een gezellige picknick alleen maar water serveren vind ik ook niet echt feestelijk. Deze flesjes zijn dan ideaal. Ze bevatten ice tea’s op basis van fruit- en kruideninfusies (geen theïne dus, die rakkers hebben al genoeg energie), aangevuld met kleine hoeveelheden vruchtensappen en agavesiroop om ze wat zoeter te maken. Heb je zin om de MiniMarie Ice Tea’s ook uit te proberen? Dan heb je geluk, want met de kortingscode KOKERELLEN30 krijg je 30% korting op alle ice tea’s bij je eerste bestelling.

Ik neem herbruikbare rietjes mee voor tijdens het eten en wanneer de kids gaan spelen draai ik de flesjes terug dicht zodat er geen ongelukjes gebeuren. Voor het drinken van de volwassenen neem ik een klein dienblad mee of een snijplank om een plat oppervlak te creëren waarop de drankjes veilig staan. Scheelt een hoop opkuiswerk, geloof me!

Potjes to the rescue

Heb je een last minute picknick en loop je nog snel de supermarkt binnen? De kans is groot dat je met een hele hoop plastiek bakjes buitenkomt die eens geopend niet meer gemakkelijk te sluiten zijn. Neem wat hersluitbare zakjes of herbruikbare potjes mee als je niet meer langs thuis passeert, of laadt je etenswaren thuis over in hersluitbare bakjes zodat je alles gemakkelijk en zonder smossen kan vervoeren en werkt voedselverspilling tegen.

Hou het koel

Nu we eindelijk warmere dagen in het vooruitzicht hebben, is het belangrijk om na te denken over welke etenswaren je mee neemt. Vermijd vlees- en visproducten die snel bederven zoveel mogelijk, maar kies voor veggie alternatieven die langer op kamertemperatuur goed blijven. Gebruik een koelbox als je die hebt, of nog gemakkelijker, vries wat flesjes met water in die je als koelelementen voor je eten kan gebruiken, maar ook als verfrissende dorstlesser of als ijswater om je overige drankjes op te frissen.

Kies je eten slim uit

Wat neem je nu het best mee op een picknick? Een salade, broodjes of iets kant-en-klaar? Eigenlijk is alles mogelijk maar ik geef je een aantal tips om het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken!

 • Maak je een salade? Hou dan de dressing apart in een potje met stevig deksel. Zo voorkom je dat al het lekkers als slap wordt voor je goed en wel aan je picknick kan beginnen.
 • Heb je liever broodjes? Neem 1 groot brood of stokbrood en beleg dit royaal in plaats van allemaal individuele boterhamen, pistolets of sandwiches.
 • Neem een snijplank en scherp mes mee. Wikkel het mes in een stevige handdoek, die kan trouwens altijd van pas komen op een picknick. Zo kan je ter plaatst stokbrood snijden, fruit of verpakkingen open krijgen.
 • Kies voor stevigere groenten zoals worteltjes, komkommer en radijsjes als snacks ten opzichte van slasoorten of waterkers. Deze houden het veel langer vol bij kamertemperaturen en kan je dus nadien gewoon terug in de koelkast zetten als er restjes zijn.
 • Liever ieder zijn eigen portie? Gebruik dan bijvoorbeeld oude confituurpotten om individuele salades in te maken. Neem wat (wegwerp)bestek mee en je kan meteen smullen.
 • Neem een mand of kist mee om je eten gemakkelijk te vervoeren en ook om het in te bewaren. Zo ben je zeker dat geen plotse voet of hand in het eten beland en creëer je een afgebakende zone voor het eten en drinken.
 • Dessert mag op je picknick zeker niet ontbreken, maar neem liever iets zonder chocolade of frosting en dat gemakkelijk vervoerbaar is. Fruit kan je ook in zijn geheel meenemen en ter plaatse in hapklare stukken snijden, denk maar aan ananas, mango, meloen, appelsien, appel, aardbeien, bessen, …
 • Eten op een stokje is écht een sublieme uitvinding voor een picknick. Je kan ze gemakkelijk opbergen en je hebt er geen bestek voor nodig om ze op te eten. Zowel lekker als dessert (denk aan een fruitsaté) maar ook als hapje of zelfs als pastasalade.

Vergeet mij niet!

Als laatste sluit ik graag af met een checklist zodat je alles bij hebt voor je volgende geslaagde picknick:

 • Picknickmand of kist
 • Picknickdeken + kussens
 • Koelelementen (koelbox, elementen of waterflesjes ingevroren)
 • Drinkbussen met water (als extra naast andere drankjes)
 • Snijplank en scherp mes
 • Handdoek (met kids ook een vochtig washandje voor na het spelen/eten)
 • Herbruikbare bakjes, elastiekjes om verpakkingen te sluiten
 • Een vuilzak (super belangrijk om geen afval achter te laten)
 • (wergwerp) bestek
 • Glazen voor de volwassenen
 • Bekers of herbruikbare rietjes voor de kids
 • Servetten
 • Flesopen
 • Opscheplepels

Mijn favoriete picknick recepten

Deze blogpost met picknick tips kwam tot stand in samenwerking met MiniMarie. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *